slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

HADIK! PÚDER a SZATYORban?

2013. január 30. 17:33 - sztorma(HCJD)

bosznai.jpgNem! Nem egy új keletű szitok a Hadik. A szatyor nem cekker. A Púder nem a nők kiváltsága, és természetesen nincs a szatyorban. Mégis mi a közös bennük? Azon kívül, hogy mindegyik egy-egy szokatlan, érdekes, kultúrát is „felszolgáló” vendéglátóhely, Bosznai Tibor művészeti vezető és munkatársai „gyermeke”. Ők alkották nekünk. Mi meg birtokba vettük őket.

Jöjjenek velünk egy szokatlan, kalandos kirándulásra, Pestre és Budára. Két kerület, a IX. és a XI. között közlekedő villamossal átszállás nélkül. Pár óra alatt megnézhet egy Woody Allen filmet, meghallgathat, egy jó koncertet vagy részese lehet egy irodalmi estnek.

Még ma is, három évvel a nyitás után szitokszónak számít a Hadik?

- Megvívtuk a magunk harcát. Könnyebb lett volna az életünk nekünk üzemeltetőknek, ha a nyitás nem éppen a kormányváltás időszakára esett volna. Túl éltük. Mára megszerettek bennünket. Azt hiszem az igazi áttörés és siker az volt, amikor az egyik lakó lehozta nekünk a régi hadik egy bútorát, amit ő Kosztolányi székének nevez. Mivel törzsvendég volt egy időben, valószínű, hogy ült rajta. A kávéház kialakításánál ragaszkodtunk az eredeti, klasszikus enteriőrhöz és irodalmi funkcióhoz. 2010. szeptember 17.-e – a megnyitó – óta az irodalom igazi „fellegvára” lett a kávéház. Az Újbudán működő iskolák is felfedezték a hely lehetőségeit. Számos rendhagyó irodalomóra volt itt. Nemrég fejeződött be az Örkény év. Nagy sikere volt az interaktív foglalkozásoknak. Méltóan ünnepeltük meg Örkény István író születésének századik évfordulóját.

 -   A Szatyor Bár és Galéria is ilyen osztatlan sikert aratott? A nevén is többen kiakadtak annak idején.

 -  A Szatyor név nem a mi találmányunk. Karinthy Frigyes volt a keresztapa. Amikor először belépett a hajdani alagsorban kialakított bárba - a falon lévő gyékényborítást meglátva felkiáltott: "De hiszen ez egy szatyor!"

A fogadtatás? Hát eleinte furcsán nézték a bohém külsőt. Újdonság volt az is, hogy egy vendéglátó egységben kiállítást rendeznek. Maguk a kortárs művészek is kétkedtek. Az idő minket igazolt. Az eleinte kíváncsiságból betérők mellett már Ők számon tartják rendezvényeinket. Rang lett a Szatyor falain és a Szatyor Plazma képernyőjén kiállítani.

Három villamos megálló és a Kálvin térre érkezünk. Innen pár percre, a Ráday utcában található a Púder Bárszínház. Turisztikai és gasztro honlapok a kultúra és a gasztronómiai fellegváraként emlegetik.

Itt a Ráday utcában könnyebb dolguk volt? Milyen szerepet töltenek be az itt kialakult légkörben?

 - Talán valamivel könnyebb, mint Újbudán. Itt, ha körülnéz minden, a vendéglátásról szól. Nem vagyunk „különcök”. A csatát még nem nyertük meg, még egy év működés sem áll mögöttünk.. Pilot előadásaink telt házzal zajlottak. Csak hát a taps hangereje….. Reméljük sikerült a hangszigetelés. Ezen dolgozunk most. Pincei filmklubunk aktuális vendége Woody Allen, előtte Almodovar „járt” nálunk.

- Találkoztam olyan megfogalmazással is, hogy a Púder egy romkocsma. Nem lenéző ez egy kicsit?

 - Nem! Ha megnézi az újonnan nyíló több százmilliós ilyen jellegű beruházásokat, észreveheti, hogy ihletet merítenek az első romkocsmának nevezett vendéglátóhelyből. Külföldön nagy visszhangja van az ilyen jellegű budapesti szórakozóhelyeknek.

 - Nem nézték Önt bogarasnak, amikor a kultúrát bevitte a vendéglátásba?

 - De igen kezdetben furcsállották a művészek is. Szokatlan volt nekik, hogy egy-egy kép nem ki állítóteremben, hanem egy szórakozó hely falain jelenik meg.  Az idő és a siker minket igazolt. Ma már ott tartunk, hogy a legtöbb esetben a művész keres meg minket. Rangot jelent egy- egy ilyen kiállítás, irodalmi, zenei esemény.

Remélem ezzel a kis kirándulással kedvet csináltunk Önöknek ahhoz, hogy közelebbről is megismerjék a Púdert, a Hadik-ot és a Szatyor-t.

Nekem pillanatok alatt a Púder feelingje lett a kedvencem. Babos Zsili Bertalan designer és magyar képzőművészekből álló csapata csodálatos enteriőrt alkotott, kicsit merészebbet, mint a Hadik Házban.

Jó szórakozást, finom falatokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr575053496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása