slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

A cinkotai bádogos

2013. szeptember 23. 09:44 - sztorma(HCJD)

cinkota.jpgCinkota haragszik Kiss Bélára, igaz Bélát ez már nem érdekli. Nem is tud róla. Hogy Önnek ez nem mond semmit. Tudom! Ha azonban azt mondom, hogy Kiss Béla a cinkotai bádogos, volt az első magyar sorozatgyilkos. Ugye, így már ismerős a történet? Igen, Ő a hírhedt „asszonyirtó”.

A jó100 éve történt borzalmak helyszínét és Cinkota történelmi múltjával ismerkedhettünk meg szombaton a „Kertvárosi Időutazó" sétáján, mely a Kulturális Örökség napok keretében került megrendezésre.

Az 1900-as évek elején a Kossuth utca 4. szám alatt (ma Vidámvásár utca, a közért épülete) élt az ügyes kezű, dolgos snájdig bádogos, Kiss Béla – kezdte a történet felelevenítését Benedek Ágnes a „Temetők és bűnügyek” című könyv szerzője. A házassági hirdetésekre

jelentkező lányok asszonyok nem sejtették, hogy sorsuk megpecsételődött, amikor leszálltak a fővárosból érkező HÉV-ről. Bádogosunk kicsalta kevéske vagyonukat, házasság, boldog családi élet helyett a megunt hölgyek a kertben, műhelyben megfojtva egy leforrasztott bádoghordóban végezték be életüket. A bűnügyre 1916-ban derült fény. Országos „szenzációt” keltve 10 napig szerepelt az újságok címlapjain.  A meggyilkolt áldozatokat több ezres tömeg kíséretében helyezték örök nyugalomra az öregtemetőben. Sírjaikat ma már nem találhatjuk meg a liánokkal benőtt használaton kívüli elhanyagolt sírketben.  

Itt az öregtemetőben nyugszik a kerület díszpolgára, Tabódy Ida. A 2009-ben felállított síremlék méltóbb környezetet érdemelne!

Minden krimi után szükségeltetik a feloldás, a megnyugvás. Minket a száz éves Tájház kerítésén ülő vastyúkok kotkodálása „riasztott” fel a révületből. Igazi élmény volt látni anyáink stoppolófáját és Singer pedálos varrógépét.

Ha szeretné megismerni a leányárvaház történetét, Kiss Béla történetének utóéletét és pihenésképpen orgonaszóval emlékezne Cinkota múltjára, és jelenére keresse a Kertvárosi Időutazó programjait a facebookon. Addig is ajánlom ezt a kis klipet, kedvcsinálónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr475529418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása