slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Opre Roma!

2013. október 20. 07:28 - sztorma(HCJD)

Tanácstalan sajtómunkások ízlelgették az „Opre Roma!” kifejezést tegnap a budapesti Mátyás téren. Egymást kérdezgették „mit jelent?” ez a két szó. Tanakodásukat meghallva cigány gyermekek nevetve közölték hát azt, „Fel cigányok!”.

Jóval a tizennégy órás kezdés előtt megtelt a tér. Budapestről, vidékről érkeztek az emberek az első Roma büszkeség menetre. A felnőttek közt szaladgáló gyerekek cigány, magyar és uniós zászlót osztogattak. Az esemény főszervezőjét, Setét Jenőt kézről-kézre adták a jelen lévő televíziós stábok. Kamerákból, nyilatkozatokból kijutott Bach Szilviának és Terry Blacknek is.

Fél három után nem sokkal egy kék és zöld lufikkal feldíszített teherautóval- „Roma vagyok, szavazópolgár!” felirattal - az élen elindult a menet a „blaha” felé. A Roma March résztvevői érintették a II. János Pál pápa teret, majd rendőri felvezetéssel a Rákóczi úton át énekelve, zenével érkeztek meg a Blaha Lujza térre felállított színpad elé.

Mágó Károly, az esemény házigazdája bevezetőjében elmondta, hogy büszke családjára, származására és megemlékezett Daróczi Dávidról is. Amikor bejelentette, hogy a téren közel három ezren vannak, felzúgott az Opre Roma.

Setét Jenő elmondta beszédében, hogy „ A Roma Büszkeség Napja arra az egy évvel ezelőtti demonstrációra is emlékeztetni kíván, amikor romák százai megelégelték a szélsőjobb masírozását, és a miskolci Avas lakótelepen erőszakmentesen tiltakoztak a rasszizmus ellen.” Megemlékezett  azokról a cigányokról, akik a magyar szabadságharcban haltak meg, és a magyar kultúra hírnevét gazdagító roma művészekről. „Sem tüzelőért, sem farhátért, sem aprópénzért nem adjuk a méltóságunkat és a jövőnket” – fejezte be beszédét.

Szalay István, a Pest megyei Kakucs független polgármestere a többségi társadalomban megfigyelhető kirekesztő magatartás veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója 25 évig elutasította az etnikai alapú politizálást. „Magyarországon faji és szociális alapon a cigányságot leválasztották a többségi nemzetről. Ezért belépek a Magyarországi Cigány Pártba. "- jelentette ki beszéde végén.

Nem sokkal négy óra után csatlakoztak a „Harmadik Üres Lakások Meneterésztvevői is a rendezvényhez, akiket szeretettel üdvözöltek.

A Roma March néven tartott felvonuláson részt vett Iványi Gábor, metodista lelkész, Varju László, Bauer Tamás és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusai, Lendvai Ildikó szocialista politikus valamint Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke.

Az első „Roma büszkeség menet” ismert roma művészek – Khamorro Budapest Band, Kökény Attila, LL.Junior, Bach Szilvia és társaik – programjával zárult.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr935589102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása