slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Szülőszoba akadályok nélkül

2014. március 04. 11:55 - sztorma(HCJD)

kórház.jpg

Se szeri, se száma a szülésfelkészítő tanfolyamoknak. Mindenki szabadon választhat közülük kedve, lehetősége szerint. Márciusban azonban egy különleges programsorozat indul hallássérült és siket kismamáknak a HARKE szervezésében.

Ennek a kezdeményezésnek kitalálója, megszervezője Mecsné Fullajtár Ildikó, a HARKE elnök asszonya, segítőtársai Wittmann Andrea szülésfelkészítő, szüléskísérő dúla és természetesen a jeltolmács.

Ma már természetes a leendő édesapa jelenléte a szülőszobán. A jeltolmácsé nem. Budapesten is alig-alig talál a hallássérült, vagy siket kismama olyan intézményt ahova a tolmács is elkísérheti őt. A várandóság alatti orvosi vizsgálatokon sem látják szívesen a jeltolmácsot. Nincs rá idő, kényelmetlen kapja a választ az áldott állapotban lévő édesanya. Sokszor a család sem tud minden kérdésre válaszolni. Nagyanyáink fájdalommal szültek mondattal hárítanak – kezdte Mecsné Fullajtár Ildikó. Ezen a helyzeten fogunk mi változtatni. Itt mindent meg lehet kérdezni, nincsenek tanú témák. Nagyon fontos, hogy a hallásában korlátozott kismama minden olyan információt megkapjon, mint halló társa. Biztonságban érezze magát élete legszebb pillanataiban.

Kiemelném, hogy ezekre, az előadásokra, beszélgetésekre a jeltolmácsot a program biztosítja. A hallássérült évi tolmácskeretét nem érint!

A négy alkalomból álló előadássorozatba már az elején, de menetközben is bekapcsolódhatnak.

Wittmann Andrea elmondta, hogy nem otthonszülésre készítik fel a jelentkezőket. Ezt azért tartotta hangsúlyozni, mert a dúlákról általában jó pár éve ez jut mindenkinek az eszébe. A programsorozat a szülésre való ráhangolódást segíti, sok hasznos információval. Édesapákra is számítanak. Hallásában korlátozott párjának a szülőszobában nagyon sok segítséget tud nyújtani, ha megismeri a szülés folyamatait. Neki és a Békés Dúlakör tagjainak nem idegen az, hogy jeltolmáccsal is dolgoznak. Ahogy a múlt évben, idén is a „születés hete” programjain tartani fognak foglalkozásokat, előadásokat tolmács bevonásával.

Mecsné Fullajtár Ildikó és Wittmann Andrea fontosnak tartotta elmondani, hogy természetesen nem csak hallássérült és siket kismamákat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak az induló foglalkozásra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr175842830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztorma(HCJD) 2014.03.11. 11:23:13

Az írás megjelent a Családi Hírnök portálján is. Elérhető az alábbi linken csaladi.hirnok.hu/cikkek/18-egyeb-cikkek-erdekessegek/684-szuloszoba-akadalyok-nelkul
süti beállítások módosítása