slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Éhség az életért

2014. április 23. 10:21 - sztorma(HCJD)

kishantos.jpgNyelvünkben az élet egyik jelentése a búza. Ezt az összefüggést ma már csak az öreg falusi gazdák használják igazán. Sölétormos Jenő nem öreg, hanem fiatal gazda, de az Ő szótárában a búza az élet összekapcsolódik. Annyira egyet jelent, hogy egy hetes éhséget fogadott a kishantosi biogazdaságért, annak megmentéséért.

Múlt hét péntekén elfoglalta helyét a Kossuth téren. Az öreg hársfa alatt egy szakajtónyi bio búza, pár üveg ásványvíz társaságában tölti azóta napjait. Ideiglenes lakhelyén naponta több százan keresik fel. Érdeklődnek, beszélgetnek. Többen csak most itt, és tőle hallanak Kishantosról, a biogazdaság létéről, küzdelméről, a 430 hektár beszántott búzáról, napraforgó és borsóveteményekről.

Kishantos egy békés Fejér megyei település volt mindaddig, míg az új földpályázatokat ki nem írták. A 21 éve vegyszermentesen termelő gazdaság lejáró földbérletét az állam nem újította meg. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a 10 részre tagolt birtoktestből egyet sem adott bérbe a KVK-nak, (Kishantosi Vidékfejlesztési Központ). A nyertesek és a gazdaság is pert indított. A jogvita jelenleg is tart.

Az ítélet megszületése előtt a pályázatot nyert új bérlők betárcsázták az érés előtt lévő őszi búzát, és egyéb növényeket. Ezzel a becslések szerint 139 millió forintos kárt okoztak. A kishantosi földek védelmében több szervezet is szót emelt. Megmozdult a Greenpeace is, civiliek szerveződtek és természetesen Sölétormos Jenő is, aki saját eszközeivel tiltakozik az esztelen pusztítás ellen. „El kellene jutnunk oda, hogy belássuk, hogy ami történik, az mindannyiunk felelőssége. Én így tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy kijöttem ide. De mindenki másnak is el kell majd számolnia a saját lelkiismeretével.”- válaszolta Sölétormos Jenő a miért kérdésemre. A tegnapi napig mindenki, aki kilátogatott hozzá a Kossuth térre, hazavihetett pár szem kishantosi bio búzát.

Aki eddig ezt elmulasztotta, ma akár többet is elvihet, mert több zsák búza érkezik, ami arra vár, hogy új élet serkenjen belőle.

A mai akcióról bővebben olvashat az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/239806696211865

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr336071779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esefe 2014.04.24. 04:25:40

Fogyókúra, baller indoklással.

"Majd megunja és hazamegy."

sztorma(HCJD) 2014.04.24. 06:43:06

@Megyko: Elnézést kérek, elírtam. Köszönöm, hogy figyelmeztetett. Javítottam!

Behajtó70 2014.04.24. 07:08:23

A kishantosi biocuccot 100%-ban Dániába vitték! Most csak az a kérdés, hogy miért hisztiznek a népek, hiszen eddig sem kaptak belőle egy falatot sem! A válasz: nem a nép hisztizik, hanem csak pár fizetett balliberális pribék!

A hatalmas kárt okozó beszántásról: a régi bérlők bérleti joga megszűnt, ennek ellenére nem adták át a területet az új bérlőnek, ősszel és tavasz elején mégis bevetették - jogtalanul. Persze, hogy az új bérlő most már kéri a bérleményét. Ez kb az önkényes lakásfoglalással egyenértékű. Most a pribékek mégis hisztiznek.

Műbalhé, ráadásul hazug, csaló, törvénysértő aljasság! Egyébként az új bérlő ezek miatt a törvénysértők miatt nem vethette be új földjét....azt a kárt ki fogja megtéríteni?
süti beállítások módosítása