slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Zárt kapuk, nyitott szívek, sárga csillagok

2014. június 22. 13:04 - sztorma(HCJD)

csillagos_1.jpg

Hetven évvel ezelőtt, 1944. június 21-én sárga csillagot kötelezően viselő zsidó polgároknak a sárga Dávid-csillaggal jelölt házakba kellett költözniük. A csillagos házak Budapest-szerte szétszórva helyezkedtek el, ma ezekből mintegy 1600 áll, rájuk és rólunk szólt a szombat.

Igazán péntek délután kezdődött el a „Csillagos Házak Napja” a Gellérthegy és Kmetty György utcai emlékezésekkel. A két helyszint a Hetényi család története köti össze. Az unoka, Hetényi Zsuzsa visszaemlékezéseiből, korabeli családi fényképekből rajzolódott ki Dr. Hetényi Géza orvosprofesszor családjának története. Az érdeklődőkön kívül a szemben lévő irodaházból is átjöttek, kérdezősködtek, ott maradtak végig. Csodálkoztak, hogy a naponta látott épület, valamikor csillagos házként működött.

A cikket olvassa tovább

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr496398009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása