slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

A „Kis Vatikán” jezsuitái

2014. szeptember 21. 16:20 - sztorma(HCJD)

7_2.jpg

A Belső-Józsefvárosban a Kálvin tér, a Múzeum körút, a Bródy Sándor utca, a József körút és a Baross utca által határolt területét valamikor a két világháború között "Kis Vatikán" néven is emlegették az itt állott katolikus intézmények miatt. Az 1940-es, 1950-es évek fordulóján az egyházi intézmények államosítása, a szerzetesrendek feloszlatása megszüntette a környék katolikus jellegét. Napjainkban az előkelő Palotanegyed néven emlegetik a területet.

Itt a Horánszky utca 20 alatt áll a régi nevét megőrző jezsuita rendház, a Párbeszéd Háza néven ismert épületegyüttes. Akik az idei KÖN (Kulturális Örökség Napok) keretében ezt a programot választották, igazi meglepetést is kaptak. A hivatalos megnyitó előtt megtekinthették Petrás Mária keramikus kiállítását.

Kissé megilletődött vezetőnk – most először vett részt ilyen programon – röviden ismertette az 1912-ben felszentelt épület történetét: „Az I. Világháborút követően, majd a gazdasági világválság idején a jezsuiták az alagsorban ingyenkonyhát és segélyegyletet működtettek. Híres volt az itt készült fagylalt és krémes, a város más részeiből is ide jártak érte. A cukrászat biztosította a szegények ellátását. A vészkorszakban zsidókat bujtattak és menekítettek külföldre az itt dolgozó szerzetesek és apácák. Az ötvenes évek elején a többi szerzetesrenddel együtt a jezsuita rendet is betiltották. A Kongregációs Otthont államosították. A kápolnát az új tulajdonosok kiürítették, a freskókat, üvegablakokat és oszlopokat elfalazva a filmgyártást szolgáló stúdióvá alakították.”

2003-tól az állam fokozatosan visszaadta az épületet jezsuita rendnek, de teljes egészében csak 2008-ban került vissza egyházi tulajdonba. A teljes felújítás után 2012-ben nyerte el mai állapotát, megőrizve a régi hagyományos funkcióit.

A rendház folyosóinak falán megcsodálhattuk Feszty Masa (Feszty Árpád és Jókai Róza leánya, Jókai Mór unokája) gyönyörű egyházi képeit. Sétánkat a sekrestyén át a Jézus Szíve Templom megtekintésével zártuk, melyet Kauser József tervei szerint építették 1888 és 1909 között.

Csak sajnálni tudtuk, hogy ennyi fért bele a programban előírt időbe. Szívesen megnéztük volna a rendház kertjét is. Talán majd jövőre. A KÖN keretében évente megnyitja kapuit a látogatók előtt a Párbeszéd Háza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr106717121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása