slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Bocsánat, hogyha kérdem….A támadásokra mindig felelni kell?

2014. szeptember 24. 05:14 - sztorma(HCJD)

 

Gordon.jpgAki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke. Közösségi oldalakon a civilek „háborút hirdettek” az Élet Menete ellen. Gordon Gábort a miértekről, a Holokauszt Emlékévről és a „Zoltai ügyről” kérdezi a Demokrata.info.

DI:  Bombaként robbant napokban a hír, hogy az Élet Menete Alapítvány fővédnökét, Zoltai Gusztávot a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadójának nevezték ki. Bocsánat, hogyha kérdem, ezzel a kinevezéssel Önöknek könnyebb lesz a munkájuk?

Gordon Gábor: Miért lenne könnyebb? Nem változik semmi. 12 évvel ezelőtti megalakulásunk óta Zoltai Gusztáv az egyik fővédnökünk. Alapítványunk másik fővédnöke  Ilan Mor, Izrael Állam Magyarországi Nagykövete. Mindkettőjük pozíciója tiszteletbeli és jelképes. A magyar tapasztalatot és az izraeli alapítványi lábat  jelképezi. Az Élet Menete Alapítvány egy egy 54 tagországot egyesítő nemzetközi szervezet.

DI: A Holokauszt Emlékév nem éppen a megemlékezés méltóságával kezdődött, hanem hangos botrányokkal. Sokan visszautasították a pályázaton elnyert anyagi forrásokat, programok maradtak el. Olyan vélemények is napvilágra kerültek, hogy az Élet Menete Alapítványnak is ezt kellett volna tennie. Bocsánat, hogyha kérdem, helytállóak ezek a vélemények?

Gordon Gábor: A választások miatt óhatatlanul a kampány egyik áldozata lett a holokauszt emlékév. Szakály Sándor történész vállalhatatlan kijelentése, a Szabadság téri szobor, majd a pályázati források visszautasítása „borzolta a kedélyeket”. Alapítványunk kuratóriuma is tiltakozott a szobor felállítása és Szakály Sándor kijelentése ellen. A Veritas Történetkutató Intézet főigazgatóját meg is hívtuk az idei Élet Menetére, Auschwitzba, hátha ott további tények módosíthatják nézeteit. De nem fogadta el a meghívást. A pesti menet egyik fő pillére pedig az akkor még csak tervezett szobor üzenetének kritikája volt.  

A Holokauszt Emlékév kapcsán két projektünk - „Elhurcolt Életek" vándorkiállítás és az „Utazó vagonkiállítás" – kapott támogatást a Civil Alaptól. Alapítványunk kuratóriuma alapos mérlegelés után  úgy döntött, hogy az adófizetők pénze fontos ügyet szolgál, s legalább a mi támogatásunkat biztosan nem a bal-jobb, kormány-ellenzék logika mentén költik el. Ennek a támogatásnak köszönhetően akadálymentesítettük az országot  járó vagonkiállításnak helyszínt adó vasúti kocsit, a kiállítási anyagokat felújítottuk.  Több városba jutottunk el a vándorkiállítással, amelynek üzenete: minden erővel küzdjünk a rasszizmus ellen, nem felejtjük el a holokausztot, s nem tűrjük többé a kirekesztést. Ezek ma nagyon fontos üzenetek a magyar társadalomban. Mindezt az éppen aktuális helyszín adataival gazdagítva állítjuk ki. Igény lenne egy újabb vagon átalakítására is, olyan rengeteg helyre hívják ezt a kiállításunkat az iskolák.  A rendes forrásaink nem fedezték volna ezeket a projektjeinket idén, ezért nem utasította vissza az alapítványunk a pályázaton elnyert támogatást, hanem olyan közcélra költöttük, ami helyes és szükséges.

DI: A közösségi oldalakon rendesen támadták az idei Élet Menetét. Kaptak hideget-meleget, azért, mert nem érintették a Szabadság teret. Bocsánat, hogyha kérdem, a támadásokra mindig felelni kell?

Gordon Gábor: Nem kell, de azért illik, főképp, ha egy civil szervezetről van szó. Kuratóriumi döntés, hogy nem rendeljük alá az Élet Menetét a napi politikai viharoknak, haladunk a magunk logikája szerint. Tavasszal a magukat "Szabadság térieknek" hívók végül ezt belátták, és ők is csatlakoztak a Menethez. A Magyarországon 12 éve jelen lévő Élet Menete egy hatalmas nemzetközi szervezet, világos küldetéssel és tevékenységgel. Évről – évre többen vesznek részt a meneten s egyéb programjainkon, természetszerűen  nem csak zsidó származásúak. Mindenki, aki elítéli a rasszizmust, s hajlandó kellő érzékenységet mutatni a múlt tanulságai iránt.

DI: Az idén elmarad a szokásos zsinagógai koncert. Jövőre megrendezik?

Gordon Gábor: Az idei feszített programunkba és a költségvetésünkbe sajnos már nem fért bele. De 2015-ben, május 9.-én mi a Felszabadulás 70. évfordulóját ünnepeljük a Budapesti Élet Menetén. Egy nagyon különleges koncerttel készülünk erre az alkalomra, melynek helyszíne az Ötvenhatosok tere lesz.

DI: Kézdy György és Székhelyi József színművészekkel 2004-ben kezdték meg a munkát, aminek köszönhetően létrejött az Élet Menete. Mennyire hiányzik a másfél éve elhunyt Kézdy György?

Gordon Gábor: Nagyon! Hiányzik a szeretete, barátsága, hiányoznak a tanácsai, és még a vitáink is!

Megjelent:

http://demokrata.info/interjuk/1166-bocsanat-hogyha-kerdem-a-tamadasokra-mindig-felelni-kell



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr96726223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása