slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

BÁH kontra civilek

2015. szeptember 13. 05:59 - sztorma(HCJD)

bah.jpg

Hosszú hetek óta kimondva és kimondatlanul össztüzet zúdítanak a civil segítők a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársaira. Állításaik szerint csak magyar nyelvű tájékoztatást adnak a mendékkérőknek, hétvégén nem dolgoznak. Ezekkel, a felvetésekkel kerestem meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt és Jernei Boglárka, a sajtó osztály munkatársa készséggel válaszolt.

- Általános véleménye a segítő önkénteseknek, hogy a BÁH csak magyar nyelvű tájékoztatót ad a menekülteknek. Mennyire felel meg ez a valóságnak?

- Nem felel meg a valóságnak, a menedékkérők a regisztrációjukat követő útba indításukhoz szóbeli tájékoztatást és többnyelvű (saját nyelvükön vagy olyan nyelven melyet ismer és beszél) tájékoztatót kapnak, menetrenddel és kétféle térképpel, az egyik térkép célja, hogy mutassa a számukra fontos városok helyzetét egymáshoz, míg a másik térkép egy Google térkép szintén többnyelvű leírással ellátva, mely a számukra kijelölt befogadó állomásra történő eljutást könnyíti meg.

- A segítők sokszor hangoztatják, hogy a tranzitzónák telítettségéhez a BÁH is hozzájárul avval, hogy hétvégeken nem, vagy csökkentett létszámmal dolgozik.

- A jelenlegi migrációs helyzetre tekintettel a menedékkérelmek feldolgozása óriási erőfeszítéseket igényel a Hivataltól. Számos rendkívüli intézkedésre, belső átcsoportosításokra került sor annak érdekében, hogy eleget tegyünk a jogszabályokban meghatározott követelményeknek. A menekültügyi feladatok ellátása 24 órás folyamatos munkarendben történik.

- Milyen a kapcsolat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a civil segítők közti kapcsolat?

- A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal alapvetően mindenki számára biztosítja az Európai Unió által előírt feltételeket, azon személyek számára, akik ezt igénybe kívánják venni.

A Hivatal nagyra értékeli a civil segítők munkáját, akik sokat tesznek annak érdekében, hogy akik önszántukból nem kívánják igénybe venni a BÁH biztosította lehetőségeket könnyebben el tudják viselni a hosszú út viszontagságait.

Köszönettel tartozunk azon civil szervezeteknek, akik adományaikkal, és a befogadó intézményben végzett karitatív tevékenységükkel támogatják a Hivatal munkáját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr217783460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása