slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Kulinária galériáról galériára

2014. február 24. 08:22 - sztorma(HCJD)

bartók1.jpg

Mondhatnám úgy is, hogy végigettem a Bartókot a Gellérttől a Gárdonyiig. Az idei „Idegenvezetők Világnapja” kulturális gasztro sétát szervezett Újbudán. Száz perc alatt megismerkedhettek a részvevők a sokat szidott, ellenzett „galéria körúttal”.

Rövid történeti áttekintéssel kezdte vezetőnk, Lantos Vera a sétánkat a Sziklatemplom aljában. Érdeklődéssel hallgattuk, hogy a századokkal ezelőtt itt élő remete munkásságát – mai szóval „életvezetési tanácsadói” – megörökítve a „szüzek fürdője” névre hallgatott a Gellért fürdő. Később a szüzek átadták helyüket a szifiliszes katonáknak, míg végül elnyerte mai funkcióját. Megnyitása óta háborúk ide- háborúk oda folyamatosan a szálló és fürdővendégeket szolgálja, egyetlen nap volt csak zárva csőtörés miatt.

Galéria körutunk első állomásaként a Próféta Galéria és Percz János kiállítása várt minket. Kicsit csalódva távoztunk innen. Alkalmi idegenvezetőnk, a galéria munkatársa hosszas unszolásra válaszolt csak a kérdésekre pár szóval.

Hasonlóan harapófogóval kellett a szót kihúzni a Hadik menedzseréből. A vendéglátás és kóstoló nem – Karinthy torta és limonádé – pótolta a szegényes, hiányos információt, és a „Nyugat” asztalát.

Ugyancsak keserű szájízzel jöttem ki Faur Zsófi Galériájából. A 2001-től üzemelő kiállító terem 2010-ben profilt váltott, a fotográfiát helyezte előtérbe. Nagyon jó lett volna, ha az éppen kiállító Kudász Gábor Arion munkásságáról hallhattunk volna.

Igazi meglepetést és mesevilágot jelentett a Gottier Café „megkóstolása” és megtekintése. Aki ide betér már az első pillanatban, elvarázsolódik. A parányi mesevilág minden szegletéből árad a szeretet, a törődés, a vendéglátás. Gottier mama receptjein kívül a mai divatos irányzatokat kedvelők is finom édességeket kóstolhatnak. Paleo süti is van! A zöldség chips igazi ínyencség.

A Moha Kávéház és Kultúrtér forró teával és ropogtatnivalóval várt minket. A három éve nyílt Moháról büszkén elmondhatja a tulajdonosa „egyet fizet, hármat kap”. Godot Galéria, filmklub, gyermekjátszó és a Magyarország, Budapest első növényfala, Jazz Klub mind-mind vendégcsalogató.

A régi Bartókról eltűnt antikváriumokat hiányolóknak igazi vadászterületet jelenthet a Kelet Kávézó és Galéria. Belépve a könyvek, és a kávé illata sajátos elegyet alkotva egészíti ki egymást. A látogatónak rögtön kedve szottyan leülni és kávét kortyolva olvasásba mélyedni. Igazi telitalálat! Valamikor régen könyvesbolt, majd cukrászda, kínai étterem és a „hírhedt” Szonáta bár működött e falak közt. A keleti ízek és a könyvek szerelmeseinek azt hiszem hamar törzshelye lesz az egy éve nyitott ház. Különleges vonzerőt jelent, hogy a rég keresett könyvért ingyen, könyvcserével juthat hozzá az olvasó!

Gratulálok a program kitalálóinak. Sajnálom, hogy a Hadik, a Faur Zsófi és a Próféta Galéria meglátogatása nem a várt élményt adta. Mindhárom helyben sokkal több lehetőség lett volna! Talán majd jövőre! Idén így sikerült. Kár!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr665829427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása