slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Merre tovább, menekültügy?, avagy elbeszélünk egymás mellett

2015. október 14. 05:24 - sztorma(HCJD)

menekult.jpg

Az Artemisszió Alapítvány és a HAND Szövetség helyzetértékelő beszélgetésre hívta a menekültügyben érintett civil szervezeteket, a sajtó képviselőit és a Magyar Vöröskeresztet.

Szántó Diana, az Artemisszió Alapítvány elnöke elmondta, hogy a magyar civil szervezetek egész éves programsorozattal, a Külügyminisztérium és az Európai Unió is támogatásával járják körül a fenntartható fejlődési célok témáit. „Az volt a célunk, hogy civil oldalról világítsuk meg a kérdést úgy, hogy a főbb típusok képviselve legyenek” – emelte ki az elnök asszony.

Iván Júlia a Magyar Helsinki Bizottság képviselője a kialakult helyzetet ismertetve kijelentette, hogy „Szeptember 15. után megszűnt a menedékjog intézménye Magyarországon, lehetetlen a menedékjoghoz hozzáférni. Az elindult 600 ügy tapasztalata alapján úgy látják, senki nem kap menedékjogot. Ügyvédeik egyetlen olyan kérelmezőt sem ismernek, aki menedékjogot kapott volna. A határon lefolytatott eljárások rövidek, a családok menekülttáborban várják az eljárások végét. A bíróságokon úgy hoznak elutasító határozatokat, hogy az érintettek nyelvére nem fordítják le a vádiratot. Jelen pillanatban háromszáz külföldi magyar börtönökben vár a kiutasításra.”

Szabó Attila (Menedék Egyesület) az itt élő menekültek integrációjának fontosságára hívták fel a figyelmet, mert szervezetük elsősorban őket segíti. Jelenleg is részt vesznek a menekültellátásban, dolgoznak vidéken is aktivistáik, szociális munkásaik. Segítőik jelen vannak Röszkén, de inkább Szerbiában, az elhíresült szabadkai téglagyárban próbálnak tájékoztatókat átadni az ide készülőknek.

László Luca a „Segítsünk együtt a menekülteknek” facebook csoport képviselője elmondta, hogy főként ételosztással voltak eddig jelen Budapesten. Szeptember közepétől Zákányba és Hegyeshalomba juttatják el a magán adományokból összeállított élelmiszer csomagjaikat. A börtönökben kiutasításra váróknak is gyűjtenek adományokat, annak ellenére, hogy kevesebb adomány érkezik.

Kanizsai-Nagy Dóra (Református Menekültmisszió) a társadalmi integráció fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy szervezetük több menekült beilleszkedését segítette, több fiatal érettségizett a segítségükkel. A kiszámítható jogi környezeten kívül szükség van a befogadó közösségre is, melyet az egyház megpróbál biztosítani.

„A média- és szólásszabadság folyamatosan sérül, nem is beszélve arról az esetről, amikor újságírókat fizikailag is bántalmaztak a déli határon. A magyar állam lényegében kivonult erről a területről, átengedte a civileknek a terepet.”- mondta Simon Éva a TASZ munkatársa. Véleménye szerint a kormányzat magatartása csak akkor fog változni, ha valamilyen európai szintű megállapodás születik, amely ezt kikényszeríti. A menekültválság kialakulása után jogi segítséggel, tájékoztató anyagok készítésével tevékenyen vettek részt a munkában.

Gerner Péter, a Migration Aid önkéntese – nagyon fontos ember lehet, mert egész idő alatt a telefonjával volt elfoglalva – elmondta, hogy a nyáron, Facebook csoportként alakultak és céljuk az alapvető ellátás és tájékoztatás volt. Terveik közt kitelepülő akciócsoportok szervezése is szerepel. Szeretnék továbbfejleszteni az információs hálózatukat – kinek mi kell és mennyi, mik a szokások az egyes országokban, stb. – egy nemzetközi hálózattá. Újságírói kérdésre Gerner elmondta, hogy ez már részben megvalósult, igaz csak az találja meg, aki „tudja, hogy mit keressen és hol.”

A kerekasztal egyetlen költségvetési támogatást kapott résztvevője a Magyar Vöröskereszt volt, képviselőjük Kovács Péter elmondta, hogy együttműködési kötelezettségük van a mindenkori kormánnyal. Munkájukhoz az állami támogatáson kívül a Nemzetközi Vöröskereszttől, vállalatoktól és civilektől kapnak segítséget. Jelenleg a belépő és kilépő pontokon látnak el 24 órás szolgálatot. A menekültügy megítélésével kapcsolatban Kovács elmondta, hogy „a Vöröskereszt több vállalattól anonim adományt kapott, ami jelzi, hogy a menekültek társadalmi megítélése nem feltétlenül pozitív”

Az igazi kérdésre, hogy „merre tovább, menekültügy?” azonban a jelenlévők nem tudtak választ adni.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr57966554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.10.14. 13:41:01

Mondom a választ: semerre tovább! Ha lezárjuk a határt, nem jönnek a menekültek és akkor nincs menekültügy sem. Ezek a segélymunkások meg foglalkozhatnak tovább a hazai szegényekkel és nyomorultakkal.

Netuddki. 2015.10.14. 13:47:35

Menekültek százezrei lépik át nap, mint nap a magyar határt. Az orbán rezsim menekültpolitikája megbukott.

Szépen dobják csak össze a kerítésre és a menekültek szívatására ablakon kidobott pénzt, és kamatostul fizessék be az állampénztárba! Mindenki akinek köze volt hozzá, hogy így intézték, vagy inkább csesztek intézni a menekültproblémát...

Netuddki. 2015.10.14. 13:52:15

@steery: Éppen olyan ostoba vagy mint a gazdád, az orbán, ha azt hiszed egy csirkeháló megállítja őket.
Ja, tudom, ott a legnagyobb bullshit is amit a fidesz kitalált a lázas semmittevésben, a határ jogi lezárása. Noooormálisak ezek? Ennyi erővel fehér festékkel körbe is rajzolhatták volna Magyarországot, olcsóbb lett volna...

László Medve 2015.10.14. 13:52:22

Jó hír, hogy volt a "beszélgetés" résztvevői között olyan szervezet is, amely nem a vén szarkeverőtől függ.

Gregoory 2015.10.14. 14:04:07

@bértrollbosszantó_kovi1970: Persze, hogy nem állítja meg őket... A szerb határról valahogy mégis lepattantak...

♔bаtyu♔ 2015.10.14. 14:31:37

@bértrollbosszantó_kovi1970: Ostobaságodra jól jellemző, hogy bár a bevándorlók áramlata áttevődött a még kerítéshiányos horvát részre, ott is egy kicsi szakaszra, te mégis eredménytelennek ítéled a kerítést, Képtelen vagy felismerni, a bevándorlók már csak egy nagyon szűk ellenőrzött szűk folyosón, haladnak a megrendelő felé, nem pedig az egész országot ellepve.

De azért naponta osztod itt az észt bevándorló ügyben, ostobázol másokat gyurcsánycsicska.

♔bаtyu♔ 2015.10.14. 14:33:13

@steery: Egyetértek, Mo-t lehet mentesíteni. Sajnos ez a gondosság nem fog áttevődni a hajléktalanokra, mert ezt egyetlen nemzetközi szervezet sem támogatja, Sorosék sem.

Feltéve, hogy a hajléktalan idegen, pld. bevándorló.

E.Katolnai 2015.10.14. 14:43:34

a mohamedán áradat az új keritéssel meg lessz állitva, mikor a németek és az osztrákok bedobják a törülközőt. hozzánk ne jöjjön ez az idegen lelkiséget-szellemiséget képviselő veszélyes népség: már van két kolonc a magyar nemzet nyakában, nem kell egy harmadik!

♔bаtyu♔ 2015.10.14. 14:53:01

@E.Katolnai: Ja, szépen telik Németország. Ausztria nem, nekik csak nagy az arcuk nagy, ők szépen áttolják Merkeléknek a migránsokat.

A horvát miniszterelnök Merkel mellett a másik legnagyobb cseléd, most éppen Brüsszelben jelenti fel a V4-et, a magyar kerítés miatt. Ez olyasmi lehet mint Feri.
süti beállítások módosítása