slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

A város mindenkié?

2012. augusztus 20. 15:39 - sztorma(HCJD)

104_1189.jpgKülönleges esemény résztvevője voltam tegnap. A Börtön Helyett Lakhatást és a Város Mindenkié csoport Utcafesztivált tartott a VIII. kerületi – nekem még mindig Köztársaság tér – a II. János Pál pápa téren.  Nagy ügy, gondolja most Ön. Így augusztus 20.-a előtt rendezni szoktak ilyet. Igen, ez nagy ÜGY! Főleg azoknak, akiknek rendezték. Azok az utcán, erdőkben, szállókon, nappali melegedőkben élnek, most olyan rendezvényen vehettek részt, amiről nem zavarják el őket. Ételt, törődést kapnak ebben a forróságban. Megoszthatják gondjaikat.

A kerek asztal beszélgetés fő témája a hajléktalan ellátással kapcsolatos KENYSZI regisztrációs rendszer, és annak előre látható hibája volt. Nem csak az utcalakók, hanem a szociális munkások életét is megnehezíti ez az informatikai rendszer. Nem tudom, azok, akik ezt kitalálták, laktak-e egy percig is az utcán? Biztos, hogy nem!  Ez a rendszer többek közt megnehezíti az orvosi ellátást, a munkához jutást, az étkezést is.

E rendezvény keretében rendezték meg első alkalommal az utcán élő művészek fotó és képzőművészeti tárlatát is. Megrendítő képek ezek. Nagyon jó, hogy a művészet nem veszik ki azzal, hogy az alkotó utcalakó. A nemrég alakult „Utcaművész Egyesület” felkarolja őket. Kőbányán, a Mádi utcában biztosított részükre egy szponzor a „műtermet”, felszerelést. Egy évre biztosította az alkotáshoz a fedelet. A fotósok, festők, gobelinkészítő és a szobrász nyugodtan tud dolgozni. A kiállításnak nagy sikere volt. Az alkotások megvehetőek! Nem szánalomból eladóak! Ha a klipet nézve kedve szottyan megismerni az alkotókat, a Mádi utcában megteheti.

Dél kerül már javában főtt a meleg étel. Illata oda csalogatta a téren játszókat, érdeklődőket. Amíg – a legtöbbüknek ez volt ma az első igazi étkezés – a tálalásra vártak hajléktalan költők, írók verseit, novelláit hallgathatták.

Ezen a napon csak a gyermekek voltak gondtalanok igazán. Minden elfeledve „igazi gyermekként” készítettek sárkányt, festhettek, játszhattak. Ők is abban a városban voltak, ahonnan szüleikkel száműzve lettek. Erről a száműzetésről és a fedél nélküliségről tart iskolásoknak előadást Balog Gyula, vagy ahogy „e körökben” jobban ismerik Erdős B. Gyula.

A tehetséges hajléktalan emberek elismerését, a hajléktalan emberekkel szembeni diszkrimináció és kirekesztés megszűnését, valamint a sztereotípiák, lebontását segíti elő az a szeptemberben elinduló „szabadegyetem”, melyet civilek indítanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr944721732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása