slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

A házakat ugye…..?

2013. május 01. 14:54 - sztorma(HCJD)

lakatlan1.jpgVannak házak, amiket ünnepelnek, ha 100 évesek. Vannak házak, amiket felújítanak, szépítenek. Vannak házak, amiket lakói elhagynak, és grafitisek díszítnek csak. Ők azok a házak, amik valaha szebb napokat láttak, mára, sorsukra hagyva árván állnak néha romjaikba dőlve. Lelkes építészek, urbanisták kis csapata azonban nem feledkezett meg róluk. Sorsukat figyelemmel kísérik, az érdeklődő városlakóknak mesélnek róluk.

Jöjjön egy kis sétára és megismerheti a VI. – VII. kerület néhány „árva”, vagy éppen új funkciót kapott épületét Balázs Anna és Koniorczyk Bori urbanisták segítségével.

Úgy 100 évvel, ezelőtt amikor az Andrássy út példája lebegett a döntéshozók szeme előtt először felmerült a Madách sétány kialakításának gondolata. Kiírták a tervpályázatot annak rendje módján. A nyertes elképzelés szerint a Károly körút és a Rumbach Sebestyén utca között teret nyitottak volna, majd egy enyhe ívben forduló utat húzottak volna a Klauzál tér felé, utána a Dob utcát kiszélesítve haladt volna előre a Rottenbiller utcáig, később pedig a Városligetig. De a II. Világháború közbeszólt. A sétány napjainkig nem épült meg. Lett helyette egy félig kész megnyitott, átvágott Godzsu udvar.

Kicsit távolabb a Király utcában két emblematikus ház található. Bizonyára emlékeznek a Király utca 40-es ház bontásának körülményeire. Hiába volt számos tiltakozás, az 1844-ben építtette Rabicsek házat - védett műemlék – nem tudták megmenteni 2006-ban. Túlbontott, bedeszkázott állapotban itt – ott grafitivel díszítve várja sorsát. Nem messze áll a SIRÁLY híres, hírhedt épülete a Király utca 50. szám alatt. A félig lakott ház „életveszélyes” besorolást kapott. Minden tiltakozás és állagmegóvás ellenére a 6 éve itt működő szórakozóhely ma már nem várja vendégeit. Csak nekik volt életveszély, a lakóknak nem!

Ugyancsak életveszélyes besorolást kapott a bontásra ítélt Kazinczy utca 41-es épület. 1914-től 2002-ig kóser húsfeldolgozó működött benne. 10 éves üres magányát csak a 2005-ös első épületfoglalás szakította meg. Hét hónapig hajléktalanszálló is működött falai között. Bontásra ítélték, majd 2012-ben megtörtént a csoda, felújították, új funkciót kapott, így lett „Köleves” belőle.

Kívülről nem tűnik életveszélyesnek, mégis az a hivatal szerint. Akik részt vettek a Csányi utcai házfoglalásban állítják, jó állapotok uralkodnak a ráccsal, lakattal elzárt épületben. További sorsa, egyelőre ismeretlen.

Talán a legszebb lakatlan épület a Klauzál 30. Ebben a vörös és sárga téglákkal kirakott homlokzatú épületben működött a „zsidó kaszinó” és étterem. Amennyire impozáns az épület külseje, annyira siralmas a belseje. Valamikor ez is hasonlóan szép lehetett. Funkciója nincs, időnként kiállításokat rendeznek benne. Volt időszak, amikor freegan konyhának adott otthont.

A séta végére hagytam a Centrál Passage félig-meddig lakatlan modern épületét. A Király utca 8-10. és a Paulay Ede utca 3. között elterülő három telket még 2004-ben vásárolta meg a Fadesa spanyol ingatlanfejlesztő cég. A jelenleg nagyrészt üres üzletközpont a Gödör Klub közreműködésével kelhet új életre.

Ha, ezeket az épületeket „élőben” is megnézné keresse a Hosszúlépés! Járunk? Programjait

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr475259782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása