slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Szimpla Bagázs

2013. szeptember 08. 18:14 - sztorma(HCJD)

bagázs1.jpgA szimpla nem a múlt századi hölgyek által presszóban fogyasztott kávéja, hanem egy kultikus hely a Kazinczy utcában. A bagázs nem csomag és nem népség, főleg nem csőcselék, hanem egy fogalom és egy község – Budapesttől 40 km-re – közösségi életét lefedő közhasznú egyesület.

Szinte hallom, hogy Önök közül jó páran közbeszólnak, hogy a Szimpla nem csak a fiatalok által kedvelt romkocsma, hanem vasárnaponként a „Közös Lábos” és termelői piac otthona is. Igen! Igazuk van, és ez a közös lábos kötötte össze ma a Szimplát a Bagázzsal.

Jó másfél évvel ezelőtt hívták létre Béres Andreáék a főzést és az adományozást egyesítő programot. Hetente más-más civil szervezet képviselői mutathatják be magukat és főzhetnek az ide érkezőknek. Az ételekért kapott adományok kétharmad részét a civil szervezetek kapják meg a nap végén. A fennmaradó egyharmad az alapanyagok ára.

Ma a bagi roma telep asszonyai főzték a tésztás lecsót és a kolozsvári káposztát két nagy fazékkal. A bevételből pedig a befolyt összeg nagyságától függően női és gyermek programok valósulhatnak meg, mondta Eker Nóra, a Bagázs önkéntese.

Több visszatérő vendéggel beszélgettem a halk élőzene és finom illatok kíséretében, akik elmondták, hogy lehetőségeikhez mérten gyakran megfordulnak itt vasárnaponként. Sokuknak ez családi program is, a segítség mellett. Közvetlen kapcsolatba kerülnek a támogatott civil szervezettel, különlegesebb ételeket is megkóstolhatnak. A piacon mindig friss, máshol nem nagyon kapható termékeket vásárolhatnak. Itt, meg lehet kóstolni a diabetikus lekvárokat, a különleges ízesítésű sajtokat. Nem fordul elő, hogy otthon esetleg a család furcsán nézi az új ízeket.

A Szimpla piacon eltöltött pár óra alatt a béke szigetén éreztem magam. Itt senki sem sietett, lökdösődött, kiabált és nem tapostak a lábamra. Talán a szervezők, a nemes cél, a halk zene és persze a finom illatok és ízek tehetnek erről? Vagy mind ez együtt? Menjen el Ön is, hátha megfejti a titkot.

Ez nem a reklám helye, de megtudtam, hogy Márton napkor a Romani Platni lesz a Közös Lábos „szakácsa”.

 

Ha éppen nincs civil jelentkező, akkor a Budapest Bike Maffia juttatja el az adományból vásárolt élelmiszereket a belváros rászoruló családjainak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr925500880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása