slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

SlutWalk azaz RibiSéta

2013. szeptember 15. 16:33 - sztorma(HCJD)

Tegnap harmadjára került megrendezésre szexuális erőszak elleni felvonulás, a SlutWalk azaz a RibiSéta Budapesten. Az időjárás megkegyelmezett a résztvevőknek. A nap is kikukucskált a felhők közül. Hiába. Alig 100-150 tiltakozó jelent meg a Deák téri gyülekezőn. Több angol szót lehetett hallani, mint magyart. Angol, orosz és magyar nyelvű feliratokon adták tudtul a bámészkodóknak, hogy „a nem az nem!”

Hogy miért volt fontosabb a CEU diákjainak a tiltakozó sétán való részvétel, mint nekünk magyar nőknek? Fogas kérdés. A választ az egyik szervező próbálta megadni, „nálunk nincs igazán hagyománya a SlutWalk mozgalomnak. Mi szemérmesebbek vagyunk még mindig.”

Deák tér – Astoria – Blaha Lujza tér – Oktogon – Nagymező utca – Király utca – Akácfa utca útvonalon haladva néztem a velünk szembejövők arcát. Közöny, értetlenség, itt-ott felháborodás látszott rajtuk. Ki kellett kerülniük minket. Volt, aki csak a Rhythms of Resistance dobosai miatt állt meg, lábával verve az ütemet.

Egy idősebb hölgy mellém csapódva kérdezte, hogy „ez is egy pride?” Majd választ se várva elmesélte, hogy ő szereti a pride felvonulást. Kiselőadást tartott, hogy a meleg párok hűségesebbek, mint heteró társaik. Miután mindezt elmesélte nekem otthagyott. Nem tudtam elmondani neki, hogy ez nem pride, és azt sem, hogy miért sétálunk most.

Ön tudja, hogy mi a SlutWalk mozgalom? Honnan ered? Mit képvisel? Segítek! Elmondom, nem kell Önnek az interneten rákeresni.

2011 januárjában, Torontóban egy rendőr kijelentette, hogy ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, ne öltözzön provokatívan, azaz úgy, mint egy prostituált. Ezen felháborodva azóta a világ több nagyvárosában ezrek vonulnak az utcára, hogy a nemi erőszak, a szexuális zaklatás és a nők hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozzanak.

Hazánkban a mozgalmat a SlutWalk Budapest Csoport képviseli. Céljaik azonosak a nemzetközi mozgalommal.

A magyarországi helyzetet ismerve - az emberek 32%-a gondolja, hogy azok a nők, akiket megerőszakolnak, felelősek abban, hogy megerőszakolják őket, és 62%-uk nem tudja, hogy a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménynek számít – van tennivalójuk bőven. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr635515438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása