slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Utcák, terek, lányok, zónák

2013. október 03. 13:24 - sztorma(HCJD)

földi.jpgSzécsényi Mihály történész és levéltáros (BUPAP sétavezető) sok vihart kavart kijelentéseit

„…a prostituáltak azért választják a szakmát, mert nagyon szomorúak, vagy, mert összevesztek valamelyik családtagjukkal…… sok fiatal lány még csak nem is kényszerből lett prosti, hanem tudatosan ezt a munkát választották, hogy gyorsabban összejöjjön a hozományra, saját lakásra való pénz

csokorba gyűjtve kerestem meg Földi Ágnest, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnökét, hogy beszélgessünk a témáról.

- Gondolom Önnél is kivertek néhány biztosítékot ezek a kijelentések?

- Még soha nem találkoztam olyan lánnyal, aki azért lett prostituált, mert szomorú volt, vagy összeveszett a családtagjával. De még olyannal sem, aki tudatosan készül erre a pályára. Nem csak én nem, hanem a budapesti prostitúció múltját kutató, Dr. Forrai Judit sem, aki könyvet is írt erről a témáról. A pénztelenség oka annak, hogy egy nő, vagy férfi szexmunkás, vagy prostituált lesz.

- A férfi prostitúció csak az utóbbi években került be a köztudatba.

 - Régen is jelen volt, még ha nem is beszéltek róla. Tény, hogy kevesebben vannak, de a 10 évvel ezelőttinél lényegesen többen. A meleg férfiak a kirekesztés, a munkanélküliség, az előítéletek elől menekülve jönnek a nagyvárosokba. Itt jobb esélyeket látnak a párkapcsolatra, a megélhetésre. Ha számításaik „nem jönnek be”, akkor a prostitúció az egyetlen „út” a túlélésre.

- Szexmunkás, és prostituált? A kettő között van különbség?

- Van. 2006-ban FEOR számot kapott a szexuális munka. De nem csak ez a különbség. A szexmunkás szabad akaratából, a prostituált kényszerből végzi ezt a munkát. Gondoljon bele, az 1999-es törvény előtt 250-300 volt a szexmunkások száma, napjainkban csak Budapesten 7.000-en vannak, akiknek ez az egyetlen megélhetési forrása.

 - Az Első Orbán-kormány 1999-ben tette meg az első lépéseket, a türelmi zónák létrehozásával kapcsolatban, amikor a létesítési feltételeket törvénybe foglalta. Hol tartunk most?

- Törvény, az van, zóna…?  Pontosan beszabályozta, a törvényalkotó, hogy hol lehet kijelölni. Ennek ellenére csak egy – Tiszavasvári – önkormányzat jelölt ki az előírásoknak megfelelő türelmi zónát. Az előírások ismeretében mindenhol szabad, ahol nem tilos fogalmazzunk így. Budapesten négy kerületben szabad az ilyen tevékenység. A „lányok” tudják, hogy hol dolgozhatnak, de nem térképészek. Ebből adódóan sok a szabálysértési bírság.

- Ön a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.  Miben tud az egyesület segíteni?

- Jogi, egészségügyi, adótanácsadó, prevenciós programjaink vannak többek közt. Éveken keresztül újságunk is volt. A gazdasági nehézségek miatt ez megszűnt. A nyomtatott formát felváltotta az elektronikus hírlevél. Havonta több mint 7.000 hírlevelet küldünk.  Állandó kapcsolatban vagyunk az egészségügyi vizsgálatot végző orvosokkal. Ha egy-egy területen kiemelkedő megbetegedés – most például a Clamidia – fordul elő, rendkívüli hírlevelet küldünk szét, melyben tanácsokat adunk a megelőzésre, a kezelési lehetőségekről. 

Folyamatosan felhívjuk a figyelmet a HIV fertőzés megelőzésére. Itt kell megemlíteni, hogy 3 év után most írtak ki először a civil szervezeteknek pályázatot ebben a témában.

A prostituáltak „lelkével” is törődünk. Számon tartják az úgynevezett mikulás járatunkat. Tudják, hogy a telefonunk soha nincs kikapcsolva, bármikor utolérnek minket örömükkel, gondjukkal.

A Földi Ágnes vezette egyesület munkájáért 2003. június. 26-án Miniszteri elismerő oklevelet kapott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr945549076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása