slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

17 kilométer, 5 óra

2013. november 10. 11:08 - sztorma(HCJD)

November 9. a Fasizmus és Antiszemitizmus Elleni Tiltakozás Nemzetközi Napja, és egyben Radnóti Miklós halálának valószínűsíthető évfordulója. 

Ezen a napon 2013-ban a szélsőjobboldali portálok könyvégetésre buzdítanak, ők így emlékeznek meg a 75 évvel ezelőtti kristályéjszakáról.

Többen olvasással tiltakoztak késő este a könyvégetés ellen a Deák téren a Sztehlo-szobornál.

 RadnotiMenet2013FullMapPlusA3.jpg

Civil antifasiszták a Kohányi Társaság és a Magyar Antifasiszta Liga szervezésében ezen a napon a megemlékezés és a tiltakozás sokkal meghatóbb és fárasztóbb módját, a menetelést választották.

A menet állomáshelyei voltak a Népszínház utcában a Kis Varsó emléktábla, a Bethlen Gábor téren a Magyar Zsidó Munkaszolgálatosok Emlékműve, majd a Dohány utcában Koszorús Ferenc emléktáblája. A menetelők megtisztították az elhurcolt áldozatokra emlékeztető, az útvonal közelében található botlatóköveket.

A szervezők azokra is gondoltak, akik nem tudják teljesíteni a majd 17 km-es távot, de szeretnének részt venni az eseményen. Többen a Menet indulása után autóval meglátogatták Radnóti sírját, a Szenes Hanna emlékkövet, a Radnóti Színház előtt álló szobrot, a Cipők a Duna-parton emlékhelyet, ahol az emlékezés koszorúját, virágait helyezték el.

Az idei – ötödik - Radnóti Menet nemzetközi résztvevői reggel 10 óra körül indultak a rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájától, egy rövid megemlékezés és történelmi áttekintés után. A 22 fős német fiatalokból álló küldöttségének Nagy Dénes tolmácsolta összefoglalva a megemlékezést. Ahogy láttam, a magyar résztvevők megpróbálták Radnóti „Oly korban éltem én” versének lényegét szintén lefordítani, mert csak a hangulatát érezték Garai Róbert előadásának.

A menet délután kettőre ért a Népszínház utcába, a Kis Varsó emléktáblához. A megemlékezés legmeghatóbb pillanata volt, amikor az „Erőltetett menet” magyarul és németül is elhangzott. A megemlékezés után az immár közel 40-50 fős „csapat” kettévált. Többen átmentek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe Radnóti Miklós sírjához és Szenes Hanna emlékművéhez a róla elnevezett parkban, majd csatlakoztak újra a menethez.

Nem sokkal este hét előtt érkezett meg a menet a Pozsonyi útra, - Radnóti Miklós egykori lakásához és emléktáblájához – ahol közel 80-100 ember gyűlt össze a megemlékezésre. Radnóti verseit Garai Róbert és Zsolnai Júlia - csak úgy, mint a többi állomáson – tolmácsolta, majd a német fiatalok és a szervezők részéről Erdei Éva és Nagy Dénes emlékezett meg Radnótiról és a nap fontosságáról egy-egy rövid beszédben. A menet lezárásaként megkoszorúzták Radnóti emléktábláját, és virággal köszöntötték özvegyét is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr925622895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása