slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Művészetről, politikáról őszintén

2013. november 29. 07:42 - sztorma(HCJD)

garai.jpgNem tudom, hány sajtómunkás megy oda egy művészhez azzal, hogy interjút szeretne kérni tőle a színészek politikai szerepvállalásával kapcsolatban.  Én megtettem. Az ötödik Radnóti Menet egyik művész résztvevőjével Garai Róbert színművésszel erről beszélgettünk.

- Mindegyik Radnóti Meneten részt vett eddig?

- Sajnos nem. Idén második alkalommal vettem részt ezen a megemlékezésen. Fontos felhívni a figyelmet a Radnóti Menet jelentőségére. Ehhez mi Zsolnai Júliával, a saját eszközeinkkel, a versek tolmácsolásával tudtunk hozzájárulni. Szimbolikus jelentősége van annak, hogy  az egyes állomásoknál – „Kis Varsó” emléktábla, Radnóti Miklós szobra és emléktáblája -  Radnóti verseit szavalhattam. Szomorúsággal, vegyes érzelmekkel tettem meg ezt a Szenes Hanna parkban. Szenes Hannának Magyarországon is hősnek kellene lenni, de ez még várat magára.

- Az utóbbi időben művészek alig, vagy nem vállalnak politikai rendezvényen fellépést. Félnek, hogy „jobb és baloldali címkével” látják el az emberek őket. Nagyon kevés művész meri ilyen nyíltan felvállalni ezt.

- A művészi megnyilvánulások, szerepek nem mindig adnak elég lehetőséget. Vannak olyan sarkított helyzetek, amikor ezt meg kell tenni, nyíltan ki kell állni. Soha nem titkoltam zsidó származásomat, voltomat és azt, hogy az egyik alapító tagja voltam a SZEMA-nak feleségemmel együtt. Ez a nyílt kiállás egy bizonyos „védelmet” is ad. Ezért aztán csak és kizárólag olyan rendezvényeken szerepelek, veszek részt, amelyek világnézetemmel, erkölcsi normáimmal megegyeznek.

- Emiatt a nyílt kiállás miatt volt-e kellemetlensége?

 - Volt „egy-két” borzalmas élményem, ami lelkileg rázott meg. Az emlékezetes Új Színház előtti flash mob, amikor a színházi vezetést pártolók lehazaárulóztak, de említhetem a Hősök terei gárda avatás elleni tiltakozást is. Ezek nem fizikai bántalmak voltak, hanem az ennél sokkal jobban fájó lelkiek. Feleségem, sokkal többet tudna mesélni erről a lelki bántalmazásról a Csatáry ügy kapcsán.

- Szinkronizál, játszik a Klezmer Kabaréban, Radnóti CD-t készített a Radnóti évre. Min dolgozik most?

 - Hanukára készült el a „Függöny mögött” című jótékonysági estem, a Bálint Házban. 2014-ben a Holokauszt évfordulójára egy irodalmi, történelmi est szerepel a terveimben. Visszahívtak minket a Klezmer Kabaréval a Játékszínbe. Nem panaszkodom.

- Mi jelenti Önnek a kikapcsolódást?

- A sakk, ezen belül is a csillagsakk. Nem csak játsszuk, hanem Rusz Árpáddal, - mint csillagsakk-világbajnokok- oktatjuk is. A foglalkozást szombaton 10 órától tartjuk a Spinoza házban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr715666493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása