slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Márpedig Újbudán is álltak csillagos házak

2014. június 24. 11:42 - sztorma(HCJD)

csillagos.jpg

A hétvégén ezrek látogatták meg a főváros egykori csillagos házait. Újbudára nem jött senki. Jöhettek volna! Tizenkét ház még ma is áll a kerületben. Lakói tudni sem akarnak erről. Gondolják, ha nem beszélünk róla, akkor nincs. Rosszul gondolták! Ország, világ megnézheti a ma még álló épületeket a csillagos házak honlapján. Nem csak arról szerezhetnek tudomást, hogy hol voltak és vannak még mindig ezek a házak, hanem azt is, hogy hol nem emlékeztek meg a vészkorszak eme tragédiájáról.

Újbuda megint megmutatta, őt nem érdekli semmi! Hagyják békén ilyen programokkal. Ez Buda, semmi köze a csillagos házakhoz! Nem állt ki a kerület vezetése, a zsidó származású lakosság sem! Csatlakoztak a többi passzív, szégyenlős budai kerülethez.

Azon újbudai lakosok, akik esetleg más kerületekben részt vettek a programokon biztos tudják, hogy mit hagyott ki a kerület. Mert kihagyott sok-sok beszélgetést, emlékezést, szembenézést. Körutam során találkoztam pár kerületlakóval. Beszélgettünk. Csodálkoztak, hogy a főváros legnagyobb kerülete nem vett részt a megemlékezésben.

Voltak kísérletek a részvételre. Csírájában haltak el. Csak nem törődéssel, antiszemitizmussal, közönnyel tudom magyarázni ezt a nagyfokú passzivitást.

A kerületünkben álló házak listáját közzé teszem, azzal a céllal, hogy legyen miről gondolkodni a ma ott lakóknak. Talál lelkiismeretükben, megmoccan valami!

XI. kerület Bartók Béla út 20., 47.,( lebontották) 52.,

XI. kerület Bikszádi utca 9/b.

XI. kerület Breznó köz 5.

XI. kerület Budafoki út 32/e.

XI. kerület Daróci út 50.

XI. kerület Györök utca 18.

XI. kerület Hamzsabégi út 28.

XI. kerület Himfy utca 10.

XI. kerület Péterhegyi út 23. (lebontották)

XI. kerület Újházy utca 3.

XI. kerület Váli utca 6.

XI. kerület Zsombolyai út 20.

Pár szép megemlékezést találnak a weblapon a XI. kerület Breznó köz 5. a XI. kerület Váli utca 6. és a XI. kerület Bartók Béla út 20 épületekről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr726407385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása