slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Két falat közt egy interjú

2014. október 11. 18:35 - sztorma(HCJD)

4_1.jpg

Kalandos élete volt az újpesti Tél utca 52 alatt álló épületnek. Pártházként funkcionált 1990-ig. Működött benne vendéglátó egység. Szolgálta az oktatást, majd magára maradt. Romlott, pusztult. Aztán 2011-től kezdődött új élete. Gazdája az Újpesti Cigány Önkormányzat éveken át megtett mindent, hogy újra élet költözzön az elhagyott épület falai közé. Állami, önkormányzati segítséggel felújította, szervezte mindennapjait. Mára majdnem teljesen elkészült. Igaz külsején még nem látszik az átalakulás. Tegnap azonban ünnepélyesen felavatták.

Jöttek hivatalos emberek a minisztériumból, ők is adtak pénzt szépen. Megjelent a kerület polgármestere, jó gazda szemével megtekintette az új épületet. Ingyen adta használatba a cigány önkormányzatnak.

A hivatalos meghívón 16 órára hirdetett sajtótájékoztatónak nyoma sincs. Ünneplőbe öltözött emberek, akik az egy órával ezelőtti Tanoda megnyitójáról itt maradtak és az újonnan érkezők érdeklődve nézik az újpesti cigányság életét bemutató kiállítás képeit. Egy-egy fénykép láttán elcsodálkoznak. „Milyen szép ember volt Pista fiatalon”… „Nekem is ugyanilyen menyasszonyi ruhám volt” és ehhez hasonló mondatokat lehetett hallani sok-sok nevetés közben.

Molnár István Gábor, az „Újpesti Cigány Helytörténet Gyűjtemény” létrehozója két falat szendvics közt elmondta, hogy 15 évkutató, gyűjtőmunkájának eredménye ez a kiállítás. A minisztériumi, önkormányzati támogatások mellett az Újpesten élő cigányok keze munkája is benne van a mai avatásban. Igaz még van tennivaló. Tornateremmel, orvosi szobával fog bővülni a ház.

A második hivatalos megnyitón beszédet mondott Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Wintermantel Zsolt polgármester, Csóka János Pál, a cigány önkormányzat elnöke, valamint Molnár István Gábor, az Eötvös Társaság elnöke.

A hivatalos ceremónia végén átadták az „Újpest cigányságáért díj”, melyet Giczy Béla, a Bródy Imre Gimnázium igazgatója, Hegedűs Róbert, a roma önkormányzat aktivistája valamint dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, és természetesen Wintermantel Zsolt polgármester kapott meg.

Nézze meg a megnyitón készült képeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr66781263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása