slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Építészet, vallás, kultúra és örökség

2015. augusztus 26. 09:30 - sztorma(HCJD)

szab_zsinagga-717x1024.jpg

 

 

Miről is szól a tegnap bemutatott „Zsinagógák népe” című dokumentumfilm sorozat? A Kárpát- medence csaknem kétezer éves építészetéről, az itt élt és élő zsidó kultúráról, és ahogy Breuer Péter, az esemény házigazdája fogalmazott az életről.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díszbemutatón a négy részes - egyenként huszonöt perces - filmsorozatból készült „ötödik” filmet tekinthettek meg a résztvevők, amely rövid áttekintést ad a magyar és a környező országok még meglévő zsinagógáiról Aquincumtól Pozsonyig, Kismartontól Husztig.

A történelmi Magyarország mintegy negyven helyszínét a filmsorozat építész szakértőjével, Klein Rudolffal, járhatjuk körbe. Megismerhetjük a történelmi hátteret, a zsidó közösségek életének változásait, vagy ahogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondta köszöntőjében „A zsinagóga a zsidó szellemi és közösségi élet alapja. Az építészeti megoldások azonban soha nem öncélúan keletkeztek, mindig pontosan követték a közösségi élet változásait.”

lan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete „megerősítve” Heisler András szavait kiemelte, hogy „A zsidóságnak a zsinagóga soha nem csak azt a helyet jelentette, ahol imádkoznak, ...........

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr557735014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása