slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Malomtúra Ambrussal

2012. június 03. 09:16 - sztorma(HCJD)

A 220 éves Ferencváros és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai igazán szép és tartalmas sétákra invitálta az érdeklődőket. A programot nézegetve leginkább az ipartörténeti emlékeket bemutató keltette fel érdeklődésemet. Jelentkezésemkor nem gondoltam, hogy séta helyett egy „vágta” résztvevője leszek. Biztos a borús idő miatt változott a tempó. Jelentem, megúsztuk eső nélkül és rengeteget tanultunk Gönczi Ambrus muzeológustól.

Tudta Ön, hogy a MÜPA és a Nemzeti Színház közötti „préri’ neve Gregersen körönd? Ugye, hogy nem! A norvég Gregersen mester ezer szállal kötődött a XIX. századi fővároshoz. Ö végezte a pályaudvaraink, a Szépművészeti Múzeum ács munkáit, de a régi Nemzeti Színház kivitelezésében is részt vett, más munkái mellett. Családjával együtt a róla elnevezett – Lónyai u. 29. – házban élt.

A XIX. század második felében fokozatosan alakult ki az az, élelmiszer ipari negyed, mely mára már majdnem teljesen eltűnt. Az egykori tábori kórház és katonai épületek fokozatosan adták át helyüket annak a 13 gőzmalomnak melyek 1860-70 között épült. Napjainkra a megmaradt épületek átalakultak, megszűntek, funkciót váltottak. De menjünk sorjába!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr154562344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása