slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Kikötő a Hősök terén

2012. július 16. 10:38 - sztorma(HCJD)

greenpeace.jpgSok-sok viszontagság után megérkezett az Europa PI-7283-as Greenpeace hajó szombat délelőtt Budapestre. A tengerek kifosztása ellen indított tiltakozó kampány során számos európai országot végigjáró hajó kedd estig lesz látható a Hősök terén.

A Greenpeace Közép-Kelet Európai halászati kampányának hazai állomásán gyűjtik a tiltakozó képeslapokat az indokolatlan pusztító túlhalászás ellen. Az aláírt petíció címzettje Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki egyik résztvevője lesz az ipari halászat kérdésében döntő bizottságnak. Az ülésen a miniszterek az elkövetkező tíz év ipari halászati szabályozásáról döntenek.

„Mi közünk ehhez nekünk?” „Nincs tengerünk, mi nem halászunk ott!” „Nem eszem tengeri halat” talán ilyen gondolatok fogalmazódnak meg sokakban az eddig olvasottak után. Pedig van!

„Legkésőbb 2050-re teljesen kipusztítja az ember a tengerek és óceánok élővilágát, ha nem teszünk ellene valamit. A halászok óriási hajókkal és hálókkal fogják be zsákmányukat. A szabadon halászható halak mellett sok bálna, delfin, teknős és madár is a hálókba kerül, és a legtöbbször el is pusztul ott. Az európai tengereket gyakorlatilag már kiürítették. 80 százaléka a halaknak eltűnt a tengereinkből. A mi pénzünkből is fizetik, a közpénzekből ezt a negatív folyamatot. A Greenpeace szerint ez ellen Magyarországnak is fel kell lépnie. " - mondja a Greenpeace kampányfelelőse, dr. Rodics Katalin.

Aki kilátogat ebben a pár napban a Hősök terére, egy kis mini kiállítást is megnézhet a halászhajók „áldásos” tevékenységéről. A Greenpeace sátorában megtekintheti a figyelemfelkeltő kampányfilmet is. A szervezők gondoltak a gyermekekre is. Ők aláírásuk helyett azzal a kitűzővel tiltakozhatnak, amit saját maguk készítenek el.

Vasárnap délelőttig majd 200 képeslapon megfogalmazott tiltakozás került a gyűjtőládikába.

A hajó innen Bukarestbe majd Ljubjanába, Németországba, Franciaország érintésével abba a Spanyol országba megy, ahol, a túl halászat miatt, évente 4 milliárd euró büntetést fizetnek ki. A büntetés mellet viszont a halászati ipar 7 milliárd euró támogatást is kap!

A hajóépítésről és a tiltakozó akcióról a klipet itt nézheti meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr44659392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása