slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Lázár János százezrei és a valóság

2012. december 28. 15:50 - sztorma(HCJD)

ház.jpgJanuár 1-jétől 10 százalékkal csökken a lakossági gáz és áram ára.

A gáz- és villanyárról szóló döntés bejelentésekor Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta: nincs szó sávos bevezetésről, vagyis az intézkedés minden családi otthont egyformán érint. Ez pedig több százezer forintos megtakarítást jelenthet évente egy családnak.

Ez a több százezer megtakarítás elsőre mellbevágott. Nem vagyok egy matek zseni, de ránézésre sem igaz nekem ez az összeg. Ismerőseim majdnem maradéktalanul örültek. Nem értették fancsali képemet. „Te semminek nem tudsz már örülni”? – mondták. De tudok! Csak nem szeretem, ha ostobának, mondhatnám hülyének, néznek.  (Még a helyesírás ellenőrző is kiakadt, figyelmeztet. Magamra azért írhatom. Nem?)

Számoljuk csak egy kicsit!

            Családi ház (Budapest, 2 felnőtt + 2 gyermek 2 szoba)

                

                        Gáz - fűtéssel durván évi 330.000        10% megtakarítás  33.000

                        Villany durván évi          144.000         10% megtakarítás  14.000

             Panellakás (Budapest, 2 felnőtt, 2 szoba)

                        Gáz óra nincs, csak átalány durván évi 24.000  10% megtakarítás  2.400

                        Villany durván évi                                84.000   10% megtakarítás  8.400

             Saját rezsim (1 felnőtt, 1 szoba Budapest)

                     Gáz - fűtéssel durván évi  70.000         10% megtakarítás   7.000

                    Villany durván évi            97.000         10% megtakarítás   9.000

Amikor idáig jutottam a számolásban ismerőseim arcáról eltűnt a mosoly. Nem fillérre pontosan számoltam. Sok helyen kerekítettem. Az összegyűjtött számlák végösszegét vettem. Saját rezsim adatai „fillérre” pontosak. (Igaz nálam télen a fűtött lakás hőmérséklete +14 fok. Ezt még ki tudom fizetni!)

Ismeretségi körömben olyan háztartást nem találtam, ahol villannyal fűtenek és főznek, mert a gázt nem vezették be.

Tisztelt Lázár János, Ön hogyan számolta ki a több százezret? Nem szépített egy kicsit? (Mondhatnám ezt másként is, de az már a becsületsértés határát súrolja. Ügyvédre meg nincs pénzem.)

Azok a családok, akik palackos gázt használnak, mennyit takaríthatnak meg? Erről senki sem beszélt. „Magyarországon 3 millió 800 ezer családi otthon van, ennek a 3 millió 800 ezer családi otthonnak a 76 százaléka gázzal fűt, úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy ez a csökkentés megvalósuljon” – fogalmazott Ön.  Ebbe bele tetszettek Őket is számolni? Nem hiszem!

Azt viszont tudom, hogy a tehetősebbek és a rászorultak is egyaránt 10 %-os generál csökkentést kapnak. (Hurrá! Alakul a szocializmus vagy a kommunizmus?) Mindenki egyenlő?  Jaj de jó nekünk! De miért csak ilyenkor vagyunk egyenlők? Tessék mondani, máskor nem lehetnénk azok?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr884985118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása