slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Biciklire kötött kacsa esete a pink háromszöggel

2013. július 06. 06:14 - sztorma(HCJD)

zászló.jpgA Háttér Társaság és a Hosszúlépés. Járunk? első alkalommal mutatta be csütörtökön a Budapest meleg közösségeinek életét a XX. században egy kis dualizmusi és a Horthy korszaki kitérővel. A premierre az átlagosnál többen voltak kíváncsiak. Jó 40-en követtük vezetőinket, Dávidot és Dórát. Volt, aki gyalog, volt, aki kerékpárral. No meg velünk sétált egy „igazi”, nem hírlapi csak biciklire kötözött kacsa is. Csendben, hápogás nélkül szemlélte az eseményeket.

Az amerikai és európai LMBT mozgalmak rövid ismertetése után ízelítőt kaptunk képben és szóban is az első magyarországi coming outjából, amit a szamizdatként  megjelent „Mások újság” jelentett. Természetesen megálltunk a múlt század kultikus helyeként ismert Capella bár előtt, ahonnan az első budapesti Pride indult 1997-ben.   

Tudta Ön, kedves olvasó, hogy a saját nemükhöz vonzódókról már a két világháború között is listát vezetett a rendőrség? Nem tudni, hogy az akkoriban bejegyzett 3435 fős lista mára hány ember adatait tartalmazza. Mert ugye listák voltak és vannak ma is szép számmal. A hírhedt III/III-as alosztály ügynökei a nyilvántartott melegek zsarolását, jelentésre kényszerítését „mesterfokon űzték”. Ha már a listázást említettem, a „Mások szerkesztőségét is megpróbálták kényszeríteni az előfizetői adatok kiadására. Ez, azonban ahogy nyilvánosságra került a rendőrség meghátrálását vonta maga után 1992-ben.

Az igazi „csemege” egy működő meleg bár meglátogatása sem maradhatott ki a programból. Akadtunk páran, akik életükben először jártak ilyen helyen.

A több mint két órás séta a Kőfaragó utcában, Tormay Cecil emléktáblájánál ért végett. Bizony! A Horthy-korszak ünnepelt írónője is saját neméhez vonzódott. Hiába titkolta, Zichy Rafael gróf válóperének tárgyalását kiderült és igazi bulvár szenzációt adott az akkori olvasóknak az eset.

Ha kíváncsi arra, hogy hol tudtak félig illegalitásban találkozni a melegek. Kiket zsarolt a hatóság. Miért bocsátották meg Gobbi Hildának a másságát, keresse a Pink Budapest sétát.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr85393166

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kedves Kristóf! 2013.07.06. 14:44:50

Kedves Kristóf! A mai Budapest Pride-felvonulás kapcsán kilenc pontban soroltad fel, miért is kellene nekem, vagy bármely más, LMBTQ-körön kívül esőnek élvezettel részt vennünk azon a rendezvényen, ahol látványosan demonstráljátok az ún. szubkultúrá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mohamed 2013.07.06. 13:15:28

"A Horthy-korszak ünnepelt írónője is saját neméhez vonzódott"

Nos már akkoriban kiderül hogy ez egy megalapozatlan tévhit.

Zichy Rafael kezde el zsarolni vele Tormayt hogy aláírja Tormay a számára előnytele válási papírokat.
Tormay ezt megtagadta majd Zichy a sajtóhoz fordult, erre a balos sajtó mint azt te is írod rávetette magát végül pedig Tormay bíróségra vitte az ügyet a bíróság pedig neki adott igazat és ezzel véget is ért a rágalmazási ügy.

Az meg elég átlátszó konfekció érv hogy azért volt leszbikus mert szoros kapcsolatot tartott több barátnőjével
meg hogy együtt lakott a válása után gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval.
Ennyi erővel minden koleszos meg albérletben együtt lakó lány leszbikus lehetne.

tryml 2013.07.06. 13:26:33

@Mohamed: A részletes fenti hozzászólás nem vehető komolyan, ugyanis a fatális tárgyi, tartalmi tévedések mellett hemzseg a helyesírási hibáktól. Így nem lehet ellenérvelni, hasznavehetetlen, komolytalan a komment.

Mohamed 2013.07.06. 13:38:35

@tryml:

"Így nem lehet ellenérvelni, hasznavehetetlen, komolytalan a komment"

bla bla bla
Tehát nem tudsz érveket felhozni, és most ezzel akarod ezt kimagyarázni.

Köszi hogy igazolsz engem.

Irókéz 2013.07.06. 14:15:44

@Mohamed: Vigyázz, Tormay Cecile és Zichy Rafael nem voltak házasok. Zichy feleségével hozták hírbe Tormayt.

sztorma(HCJD) 2013.07.07. 04:24:12

Tisztelt Kommentelők!
Köszönöm, hogy olvasták blogomat. A trágár, parttalan vitára adó bejegyzéseket töröltem.Ezeknek itt nincs helye!
süti beállítások módosítása