slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Hét hektár, hat év, és pár százmillió

2014. február 10. 10:10 - sztorma(HCJD)

0.jpg

A Nyugati pályaudvar, Podmaniczky utca és Ferdinánd híd által határolt terület nagyjából hét hektárt tesz ki. Itt épült volna meg a kormányzati negyed magántőkés beruházásban 34 milliárd Ft-ért. Szépen ki is írták a pályázatot annak rendje módján. Hirdettek is nyertest. Majd jöttek a különféle problémák, a terv dugába dőlt. A tulajdonos, a vagyonkezelő „magára hagyta” a megszerzett ingatlant. Épületek majdnem mind lebontva, fák kivágva, pusztul minden. Kidobtunk az ablakon kilencmilliárdot.

A múlt héten az Adaptív város workshop, a Kortárs Építészeti Központ, a Fővárosi Önkormányzat és a Rögtön jövök! program szervezésében kíváncsi budapestiek, építészek, sajtómunkások bebocsátást nyertek a területre. Természetesen nem öncélúan. Ötleteket vártak a megjelentektől az ideiglenes hasznosításra. Mondhatjuk úgy is, hogy 2020-ig szabad a vásár. Addig lehet itt játszótér, gördeszka és BMX-pálya, bringaút és bringapark, szánkódomb, piac és még ki tudja mi minden.

Terézváros főépítésze, Matos István szerint a legolcsóbban 300-600 millió forintos ráfordítással egy új parkot lehetne a területen kialakítani.

Háát, nem tudom! Van-e kishazánkban olyan befektető, akihez a hír eljutott? Aztán zsebébe nyúl, beruház, kivitelez annak tudatában, hogy nem biztos a megtérülés. Az esetleges haszonról nem is beszélve.

Ja! Cinikus vagy? Nem! Csak eddigi életben és abban a világban, amiben élek, még nem nagyon láttam olyan befektetőt, aki haszon nélkül száll be egy üzletbe.  Tény, hogy a területtel kezdeni kell valamit. Nem maradhat így még hat évig!

A mostani állapotokat megnézheti itt. Ugye egyet ért velem! A meglévő három épületre is érvényes bontási engedély van, a csarnok tabu! Kíváncsian várom a folytatást. Meglátjuk!?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr985807398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunsly 2014.02.10. 18:15:53

Fura a pályaudvar mögött a zöld. Vonatok merre mennének? :)

sztorma(HCJD) 2014.02.10. 19:37:15

Az a zöld a meg nem épült kormányzati negyed. A vonatoknak új pályaudvar épülne Rákosrendezőn vagy Rákospalota környékén. Ott bonyolódna a fő forgalom. A nyugati pedig tehermentesítve lenne. Ez volt a terv. A vasút kihelyezésének teljes tervét még nem adták fel.
süti beállítások módosítása