slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Négy fogas, és a rájuk kúszó szögesdrót

2015. január 06. 22:00 - sztorma(HCJD)

zsido_mezok.jpg

 

 

Békés kávéház valamikor az 1920-as évek kezdetén, a színpadon. Előtte jobbra a narrátor székében a „mesélő”. Ő az, aki magyarázza a megmagyarázhatatlant, történelmünk szégyenét, a napjainkig érő rasszizmust.

„Azt hittük, hogy nekünk is van egy kis városunk, egy kis országunk!” – szavakkal kezdődik a „Zsidó mezőkön- zsidó mezőkről” Garai Róbert által összeállított és rendezett darab. Hogy ez a hit mire és mennyire volt elég? Bizony nem sokra és nem sokáig. 1920. szeptemberében a numerus clausussal megkezdődik a magyarországi zsidóüldözés…

Kávéházunkban ezeket, az időket jelképező fogason még csak alig-alig látszik a szögesdrót. De már ott van a viszonylagos béke, nyugalom mellett. Sztojanovics, a későbbi Sztójay az 1936-os berlini olimpia zsidó származású sportolóit is megalázza.

 

1938. az I. zsidótörvény. Erősödő nyilaskeresztes párt. Újabb fogas, felfelé növekvő szögesdróttal, eltünedező polgársággal. „Zsidók vándoroljanak ki tanganyikába!” – szólt a verdikt. Szegény bölcs rabbinak van dolga elég:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr147049153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása