slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Kossuth tér

2012. szeptember 12. 15:55 - sztorma(HCJD)

104_1299.jpgOrszágunk emblematikus teréről mi jut Önnek eszébe, és mit jut az ide látogató turistának? A benyomások nagyon eltérőek. Mást jelképezett e tér 20-30 évvel ezelőtt és mást napjainkban, vagy akár 10 évvel ezelőtt. Ne ijedjen meg, nem történelem óra következik!

Tegnap kimentem a térre. Máskor is szoktam. Szeretem hallgatni titkon a külföldi turisták véleményét, érdeklődését. Mostanában csak megdöbbent szavakat hallani. A tér már jó ideje átalakult. Sátrak, tiltakozó táblák adják tudtul, hogy jó ideje nincs rendben semmi. Az emberek utolsó esélye a térre kivonulás a figyelem felhívásra, a véleménynyilvánításra. Televíziós stábok, turisták fényképezik a feliratokat, szólaltatják meg az embereket. Nagy a nyilvánosság. A tiltakozók tudják, ezzel nem tudnak változtatni, ez kevés! Nem tudják megváltani a világot. De talán sokakat elgondolkodtatnak. Talán……..

 

Ez a talán motiválta Bakonyi György berzéki lakost is, amikor csendes demonstrációjához engedélyt kért a térre. Akkor még nem tudhatta, hogy sokkal „híresebb” tiltakozók is kivonulnak ide. Nem csatlakozni akart hozzájuk, csak kis táblájával kíváncsiságból arra nézett. Elzavarták finoman. A szervezők úgy érezték, hogy nem illik a képbe. Ő nem „országos” ügyek miatt van itt. Ő csak sorstársai és maga miatt.

Miért is pontosan? Rehabilitálták. III. csoportbeli rokkant nyugdíját a bizottság nem találta jogosnak. Gyógyíthatatlan betegsége (polyneuropathia) egyik percről a másikra munkaképessé tette, annak ellenére, hogy a 24 pontból álló feltételek közül több mint a felére a korlátozottan alkalmas minősítést kapott. A közgazdasági szakközép iskolai végzettségű, géplakatos, nehézgépkezelő végzettséggel rendelkező György FEOR besorolása szerint egyéb ügyviteli munkára lett alkalmas a bizottság szerint. Lakhelyén se munkavégzésre, se átképzésre nincs lehetősége. Beteg feleségével, gyermekével 37.000 forintból kell élniük.

Hát ezért ment a térre György. Ő nem éhség, hanem szomjúság sztrájkot vív. Beszélgetve vele megtudtam, hogy ha betegségét eltitkolva 40 évesen, ha talál munkát, akkor 15 napja van arra, hogy bejelentse a változást. Járadékát rögtön megvonják. Ha betegsége kiderül, a munka rögtön megszűnik. Melyik munkáltató alkalmaz beteg embert, amikor az egészségesekből is válogathat?  Hónapok telnek el, mire újra a kérvényezés, bejelentés után visszakapja.

Bakonyi György esete nem egyedülálló. Sorstársai sokan vannak. Szavakkal, tanácsokkal talán segítik. Tevőlegesen azonban nem. Tudja, ettől a tiltakozástól nem lesz olyan munkája, ami egészségi állapotának megfelel. Azt is tudja, hogy a nyáron a hőségben a Hősök terén tiltakozó „rehabilitáltak” sem értek el eredményt. De ha sokan, sokszor…..akkor talán ……..?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr294772840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása