slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Kártyatrükkök

2014. január 16. 14:08 - sztorma(HCJD)

varázsló0001.jpg

Érdekes és tanúságos programon vettem részt a minap. Hajléktalanoknak tartott fórumot „A Város Mindenkié” a Dankó utcában a lakcímkártyákkal kapcsolatosan. A „Fűtött utca” közepén pár pad és a szervezők – jogász, aktivista, szociális munkás - várták az érdeklődőket, no meg egy hasznos kiadvány. Többen is lehettünk volna. Sokkal több embert érint a téma, mint ahányan ott voltunk.

Lehet, hogy Önt is érintik a lakcímkártyákkal kapcsolatos trükkök?

„Miért érintene?... Én nem vagyok hajléktalan!...Nekem van lakcímkártyám” – hallom az Önök válaszait. Ha most nem lapoz el, akkor rájön, hogy bizony érintheti Önt, vagy ismerősét a téma.

Mikor nézte meg alaposan a saját lakcímkártyáját? Lehet, hogy éppen az Öné is   szabálytalan! A kiállító önkormányzat tudatosan, törvénysértő módon állította ki.

Sok ezer ember él ma úgy, hogy a kártyája üres! Nincs rajta feltüntetve lakcím, tartózkodási hely, vagy annyi van csak ráírva, hogy „lakcím nélküli”. Ha Önnek ilyen kártyája van, akkor Ön bizony hajléktalan! Lehet, hogy nem az utcán, lakik, de akkor is az. Nem jár önnek egészségügyi ellátás, olyan mintha itt élő külföldi állampolgár lenne. Munkavállalásnál is hátrányban van, nem kaphat segélyt se, még ha jogosult lenne rá, akkor sem. Ide-oda küldözgetik, azzal, hogy nincs bejelentett lakcíme. Ugye ismerős a helyzet?

A megoldás? Van! Mégpedig törvényes!

Nem kell mást tennie, mint elmenni abba a városba, vagy budapesti kerületben, ahol Ön általában tartózkodik az Önkormányzat Okmányirodájába és kérni, hogy a lakcímkártyájára állandó lakcímként jegyezzék be azt a kerületet, várost ahol él. Ezt nevezik település szintű lakcímnek. Ehhez elég az Ön nyilatkozata. Az Önkormányzat nem kérhet ehhez semmilyen igazolást! Arra azonban figyelni kell, hogy a lakcímkártyán lévő bejegyzés „Budapest 01 Lakcím nélküli”, vagy „Aba Lakcím nélküli” legyen. A szám az aktuális kerületet, a városnév az aktuális várost jelenti, ahol tartózkodik.

Akár utólag is, ingyenesen ki kell állítani az Önkormányzatnak a helyes okmányt, mert az, az ő hibájuk miatt érvénytelen!

A fórumon és a „kisokosban” több, ténylegesen az utcán, szállón élőknek szóló hasznos ismeretet fogalmaztak meg „A Város Mindenkié” tagjai. A kis könyvecske letölthető, megtalálható a „A Város Mindenkié” csoportnál is. A fedél alatt élőknek is hasznos olvasmány!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr805761242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása