slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

„….Csak beteg ne legyen….”

2012. augusztus 13. 19:28 - sztorma(HCJD)

szentimre_1.jpgOrvos ismerősöm minden alkalommal, azzal búcsúzott tőlem, hogy „Vigyázzon magára! Csak beteg ne legyen az ember”. Éveken keresztül nem tulajdonítottam e mondatoknak jelentőséget.

Tegnap este az orvosi ügyeleten a Szent Imre kórházban megértettem! Igazat adtam ismerősömnek!

Párom nagyon rosszul volt az új gyógyszertől. Vasárnap este hova fordulhat az ember? Telefon az ügyeletre! Kikérdeznek. Elmondom a tüneteket, megnevezem a szedett gyógyszert. Elmagyarázzák, nem tudnak segíteni. Ez a mellékhatás. Menjünk majd vissza a felíró orvoshoz.

Órák múlva párom még rosszabbul lett. Este tíz óra. Összenyalábolom. Irány a kórház. Hátha tudnak segíteni. Heten vannak előttünk. Örülök. Közel a segítség. Örömömet rögtön elveszik azt orvosra várók. Az egyik idős, 92 éves hölgyet 5 órával ezelőtt hozta be a mentő. Lázas, tüdőgyulladása van. Alig kap levegőt. Zihál. Nagy nehezen, többszöri kérésre segítettek neki egy oxigénmaszkkal. Még mindig a váróban kapkod a levegő után.

Ottlétünk órái alatt a másik idős beteg hányni kezdett. A várakozók szóltak a nővérnek. Megzavartuk a csevejt és a falatozást. Segítség nincs! Férje kezdi összetakarítani a földről a gyomortartalmat. Felháborodunk! Takarító, hánytál? Ugyan! Papírzsepik kerülnek elő, meg az automata pohara. Takarít a néni férje, közben figyeli párját. Mire végez, előkerül egy takarító. Kicsit elkésett!

Éjjel egy óra.  Még négyen várunk az orvosi segítségre. Párom már a falat vakarja a fájdalomtól és fullad. Ránézek. Int. Megyünk haza. Itt biztos nem fognak segíteni! Elment az utolsó busz is. Majd csak reggel lesz.

Történt mindez 2012. augusztus 12.-én éjjel a Szent Imre Kórházban, mely az alábbi szlogennel „hirdeti magát” honlapján: „Kórház, amelyben Európa otthon van.”

Lehet, hogy Európa otthon van itt, de a beteg?!

A kórház nem rég kapta meg az oktató kórház címet. Remélem, nem ezt fogják oktatni!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr284710673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CivilTV11 2012.08.15. 06:39:45

Hát igen!
Nálunk ez az orvosi ellátás. Évek óta van alkalmam kísérőként tapasztalni a sürgösségi osztályon uralkodó túlzott adminisztrációval megspékelt embertelenséget. Nem a beteg a fontos, hanem a papírmunka. Európai betegellátástól fényévekre vagyunk. És akkor nem beszéltem az egészségügyi személyzet empatikus képességeinek teljes hiányáról.Rémtörténetek sorát tudnám megírni, de minek. A helyzet az elkövetkező ötven éven belül nem fog változni.Előbb a fejekben kell rendet rakni. No de kinek?

sztorma(HCJD) 2012.08.15. 10:03:17

@CivilTV11: Béremelés helyett én egy jó adag emberséget, empátiát és az orvosi és nővéri esküt adtam volna a dolgozóknak! Azt kellene bennük tudatosítani, hogy ami nekik nem esne jól, az a betegnek sem. Hiába van sok nővér munka nélkül, még mindig dolgoznak itt olyan emberek akiknek ez nem hivatás!!!

Ágyúuúuúúú 2012.08.23. 06:12:37

Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok,hogy az egyetemen az orvosi eskütétel miként megy mert erősen felejtik még a fiatalok is....lehet,hogy én se vágnék hozzá jópofát ennyi pénzért DE valószínü,hogy másképp állnék hozzá.Az egyetemi évek alatt is már képbe vannak,hogy mi vár rájuk itthon....szóval az embernek legyen pénze vagy kapcsolata ha beteg különben ott pusztul meg az ambulancián.... :(
süti beállítások módosítása