slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Kuplerájok és az Országház asztalosa

2013. szeptember 21. 18:38 - sztorma(HCJD)

Bupap.jpgAz idei nyár legpikánsabb és legérdekesebb városi sétája volt a prostitúció történet bemutató BUPAP program. A korhatáros kalandozás „atyja” Szécsényi Mihály történész és levéltáros sok éves munkáját próbálta valamivel több, mint két órára korlátozva „fogyaszthatóvá” tenni.

Rövid történelmi áttekintés után, mely a feudalizmus kori helyzetet ismertette érkeztünk meg a Magyar utcába. Itt és a környéken - Királyi Pál, a Képíró, a Bástya utcákban – működtek a luxusbordélyok. Ezek közül is az egyik leghíresebb a Pilisy Róza által vezetett ház volt.  A gyönyörűen felújított épületet belülről nem tudtuk megnézni, mert a lakóközösség szeretné, ha elfelejtődne otthonuk híres-hírhedt múltja.

Az 1893-ban megnyitott ház igényes berendezését a baráti körbe tartozó Thék Endre, híres asztalos, bútor- és zongora gyáros készítette. Thék készítette az akkori Országház berendezéseit. A mai napig is használatban van az, az íróasztal melyet a magyar királyi miniszterelnök kapott meg.

Róza asszony tevékenységéről hű képet kaphatunk Krudy Gyula műveiből. Krudy vesztét is közvetve a szerelmen kívül Róza okozta. Az éppen ügyeletes szeretője, Pekár Gyula lehetetlenítette el az írót, mert 1920-ban az asszony öngyilkosságát megírta.

Nem csak a luxusbordélyokat örökítették meg írók, hanem a VIII. kerület „híres” helyszíneiről olvashatunk Csáth Géza és Lengyel Péter írásaiban.

Kissé bealkonyult mire átértünk ide a Rákóczi tér környékére, ahol már nyoma sincs a sétáló lányoknak. Utunkat a Conti (ma Tolnai Lajos), Víg, Auróra, Bérkocsis és Kender utcai kéjnőtelepek, garniszállók és a bennük dolgozó „pengős kurvák” emlékei kísérték.

 Szécsényi Mihály a séta végén rámutatott: sok fiatal lány még csak nem is kényszerből lett prosti, hanem tudatosan ezt a munkát választották, hogy gyorsabban összejöjjön a hozományra, saját lakásra való pénz. Na ez többünknél kiverte a biztosítékot pestiesen szólva.

Ezt a kijelentését leszámítva igen érdekes kultúrtörténeti program résztvevői lehettünk. Remélem, jövőre is szerepel majd a BUPAP kínálatában, kicsit fogyaszthatóbb második résszel.

Folytatásként a jövő héten Földi Ágnessel fogok beszélgetni Szécsényi Mihály fenti kinyilatkozásáról és arról, hogy ténylegesen a kádári korszak sajátossága volt-e a postitúció összekapcsolása a bűnözéssel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr855527585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása