slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Tervek, vágyak, tárgyak

2014. július 07. 12:19 - sztorma(HCJD)

07csanyi5.jpgTalán megoldódik a házfoglaláskor elhíresült Csányi utca 5 alatti épület sorsa. Pár napja az Erzsébetvárosi zsidó klub „virtuális” alapkő letételekor nagyszerű tervek kerültek bemutatásra. A meglehetősen lerobban állapotban levő épületben kap majd helyet az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár.

Igazán szép elképzeléseket ismertetett Dombi Gábor a projekt koordinátora. Bevezetőjében elmondta, hogy Erzsébetváros Önkormányzatának segítségével és pályázati pénzekből a kerület zsidóságának átfogó történelmét szeretnék bemutatni az 1900-as évektől kezdve a vészkorszakig bezárólag. A felújított házban helyet fog kapni többek közt polgári lakás, aranyműves műhely, rabbi lakás, és a pincében Gettó Emlékmúzeum. Állandó és időszaki kiállítások keretében segítenék az iskolák oktatását is.

Ahhoz, hogy a tervezett lakások berendezéseit korhűen be tudják mutatni szükséges egy széles összefogás is, melyhez csatlakozott a MAZSIKE, az OSA is. Korabeli használati, berendezési tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket, könyveket, ruhákat, folyóiratokat várnak a szervezők. Dombi Gábor elmondta, hogy van lehetőségük vásárlásra is. A dokumentumokat, családi fényképeket digitalizálás után természetesen tulajdonosaiknak visszaadják. A MAZSIKE vállalta a felajánlott tárgyak összegyűjtését és tárolását. A Bálint Házban lévő irodájukban készségesen állnak minden érdeklődő rendelkezésére.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr116481699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása