slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Kutyacsont és Psalmus Hungaricus a föld alatt

2014. augusztus 11. 15:32 - sztorma(HCJD)

fő2.jpg

Tervei 1973-ban készültek el, ekkor rajzolták meg nyomvonalát. Tizenkét évvel ezelőtt centiméterenként jelölték ki állomásait a közlekedés politikusok. Nyolc évig épült, az idén tavasszal már utazhattunk is a nagyon várt M4-en. A kezdeti kíváncsiság után a lelkesedés alább hagyott. Jóval kevesebben használjuk, mint azt várták tőlünk.

Nem a forgalom növelése céljából szervez városi sétát a Hosszúlépés a 4-es metróra, hanem, hogy kortárs építészet föld alatti alkotásait megismerhessük itt-ott városi legendák, titkok kíséretében.

A tíz állomást 5 tervezőiroda készítette összehangolt munkával. Ha jobban megnézzük őket, felfedezhetünk némi azonosságot, mintha kicsit testvérek lennének. Legszembetűnőbb ez a Fővám tér és a Gellért tér esetében. A „kétpetéjű ikrek”ragos építészeti - A+ Award - díjat is kaptak.

A II. János Pál pápa téri állomás építéséhez fűződik történelmünk egyik városi legendája a Köztársaság téri kazamatákkal kapcsolatban. A legenda helyett én inkább Jovanovics György peronzáró munkájára hívnám fel a figyelmet. Az éppen betiltás alatt lévő „városi strandról” meg már mindenki tud. Ezek után a Rákóczi téri fürdőzéstől biztos elmegy a látogatók kedve, inkább csak gyönyörködik a tükröződő vízfelületekben.

A legfuturisztikusabb helynek a kihalt végállomás tűnt. A legvidámabb a Bikás park. A Kálvin tér mozaikjai első pillanatban élvezhetetlennek látszanak, de vezetőnk, Kovács Tamás tájépítész hallgató segítségével a titokra fény derül. Kodály Zoltán dallamait rejti.

Ha tudni szeretné, hogy hogyan került Darth Vader, méhecske és kutyacsont a metró állomásaiba sétáljon egyet az állomásokon nyitott szemmel. Ha nem jön rá egyedül, járja be a Hosszúlépés sétáján, és megtudhatja azt is, hogy hogyan lesz az újbudai bálnából sündisznó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr266595463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása