slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Ezrek a tereken

2014. október 24. 06:24 - sztorma(HCJD)

tüntetés1.jpg

1956. Október 23.-án tömegek vonultak Budapest utcáin, és fegyverek ropogtak. Ma, 2014-ben is a szabadság utáni vágy vitte ki az embereket az utcára. Több engedélyezett és egy sajtótájékoztató - a betiltott tüntetés helyett – került megrendezésre a főváros emblematikus terein.

 Kora reggel a Budaházy György ébresztette a Szabadság tér környéki házak lakóit, követelve a téren álló szovjet emlékmű lebontását. „..Az ország szégyene ez az emlékmű éppúgy, mint az ’56-os emlékmű, melyeket le kellene bontani, mert nem szimbolizálja a szabadságharcot …A rendszerváltás, előtt való 40 év nem a felszabadításról, hanem a megszállásról szólt.” emelte ki beszédében. Bejelentette, hogy figyelemfelhívó demonstrációjuk, november 4-éig tart, az akcióhoz hazafias zenekarok, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Jobbik is csatlakozik.

Magyar Szolidaritás Mozgalom képviselői, Székely Sándor, dr. Szabó Szabolcs és Mécs Imre – a betiltott Andrássy úti rendezvény szónokai – a Deák téren tartottak sajtótájékoztatót. „Tegnap délután a rendőrség telefonon tájékoztatta a Szolidaritás mozgalom elnökségét, hogy az október 23-ra tervezett akciójának megtartását nem engedélyezi. Az embereket nem akarjuk olyan helyzetbe hozni, hogy egy betiltott tüntetésen vegyenek részt jogszabályellenesen, ezért az elnökség úgy döntött, hogy nem tarjuk meg a mai tüntetést. Magyarország egyre jobban távolodik '56 és a rendszerváltás eszméitől, a szabadságtól és a demokráciától. A kormány minden egyes lépése egyre jobban hasonlít azokra az időkre, amelyeket a legélesebb jelzőkkel bírál, amely korszak bűneit úton útfélen ráolvassa a jelenlegi ellenzékre.” – hangzott el a sajtó képviselői és néhány érdeklődő előtt.

Nagyjából 20-30 ember, főleg aktivisták jelentek meg a Kálvin téren. Itt tartotta meg figyelemfelhívó demonstrációját a „Egységfront Mozgalom” és az „Alkotmányos Ellenállás”. Máté Tamás az esemény szónoka arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy „ma Magyarországon diktatúra van…..„Kinyilvánítjuk a Magyarország nevű állam közjogi érvénytelenségét és megerősítjük eltökéltségünket e diktatúra és következményeinek teljes felszámolására, a magyar alkotmányos rend helyreállítására, és a magyar állam alkotmányunk szerinti jogfolytonosságának megteremtésére a magyar nép által.”

„Tedd magad szabaddá!” mottóval rendezte meg tüntetését és megemlékezését a Humán Platform délután a Blaha Lujza téren, ahol 3-4000 ember, köztük több politikus – Demszky Gábor, Mécs Imre, Kőszeg Ferenc, Vágó Gábor – is megjelent.

A Corvin áruház előtti parkolóban felállított színpadon elsőként Ferge Zsuzsa, szociológus, szegénységkutató szólalt meg. Emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján azért is kell össze fogni és együtt lenni, hogy mindenki szabadon alakíthassa életét, hogy ne legyen elnyomás.

Ferencz Norbert, a Szociális Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának elnöke a szakszervezetek felelősségének és a dolgozók képviseletének hiányosságát emelte ki.

A szegénységed nem a te szégyened. Állítsák vissza a minimálbért a közmunkásoknak” mondta nagy taps és éljenzés kíséretében Csonka József, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért aktivistája.

Kapronczay Stefánia, a TASZ társelnöke a Magyarországon uralkodó közöny elleni fellépésre buzdította a hallgatóságot: „Foglaljuk vissza a politikát, mert szabadság csak ott lehet, ahol mindenkinek van beleszólása a közügyek alakításába”.

Varga Attila, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány képviseletében élesen bírálta a szegregált oktatást, mely még a mai napig is megkeseríti sok-sok cigány származású tehetséges, tanulni vágyó gyermek életét.

„Felkészültünk arra, hogy soha nem fogjuk megfizetni az internetadót" kezdte beszédét az Iwiw alapítója Várady Zsolt. Véleménye szerint ennek bevezetése csak az információ szabadságát korlátozza.

Utolsónak Udvarhelyi Éva Tessza, a Közélet Iskolája alapítója lépett a színpadra, aki a demokrácia gyakorlásának fontosságát emelte ki, melynek fontos része az erős civil mozgalom. „Nem szabad félni a politikától, a politikusokat mi neveljük olyanná, amilyenek, hiszen a politika a mindennapok része, ezért fontos részt venni a közéletben."

A rendezvényen minden felszólaló az „Éljen a köztársaság!" mondattal zárt beszédét, melyet sok esetben taps és a tömegből visszhangzó „Éljen!” követett. Többen a kormányt kritizáló táblákat, molinókat hoztak magukkal. Szép számmal lehetett látni nemzeti, uniós zászlókat, de akadt egy-két szivárványos és anarchista lobogó is. A tömegben megbújva feltűnt a kormányfőt ábrázoló szobor is, ami egyeseket megbotránkoztatott, másokat nevetésre buzdított.

Megjelent:

http://demokrata.info/14-sample-data-articles/1197-ezrek-a-tereken

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr866828805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.24. 12:29:42

Még az idótákból álló Egységfront is? :-)
süti beállítások módosítása