slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Közterek és a térfoglalók

2014. november 13. 15:13 - sztorma(HCJD)

tér_1.jpg

A köztereknek nincsen pontos meghatározása. Városkutatók, szociológusok, közgazdászok is más és más módon értelmezik. Tereink a társas érintkezés helyszínei is. Időnként azonban „ügyes emberek” kisajátítják, elveszik tőlünk, és saját céljaikra használják. Ők a térfoglalók. Budapest két emblematikus terét – Kossuth- és Szabadság tér – időnként részben, egészben elfoglalják szépen. „Kossuth tériek” és „Szabadság tériek”. Ugye ismerős nevek ezek?

A „Szabadság tériek” év elején lettek híresek. Az eleinte békés tiltakozók a kordonbontásokkal, területfoglalással, rendőri intézkedésekkel kerültek az újságok címlapjaira. Hol hangosan, hol csendesebben harcoltak úgy, hogy időnként nem engedték át a teret másnak. Közösségi oldalakon késhegyig menő viták alakultak ki. Megszabták, hogy ki és mikor használhatja a tér általuk elfoglalt részét megemlékezésre, tiltakozásra. Születtek jó és rossz egyezségek. Nyárra elcsendesedtek. Átalakultak. Most béke van a téren.

A „Kossuth tériek” megnevezéssel legelőször 2006 őszén találkoztunk. Nem éppen békés körülmények uralkodtak akkor. Zavargások, tüntetések, tömegoszlatások, gulyáságyú. Nem mondták ki nyíltan, hogy miénk itt a tér, de érezhető volt. Ugye nem is volt olyan régen? Szelleme még most is kísért.

2014. augusztusában egy maroknyi embercsoport újra megszállta az immár felújított Kossuth teret. Felépítette a „Demokrácia Erődjét”. Éjjel-nappal békés jelenlétükkel tiltakoznak, tájékoztatnak, szervezkednek. Időnként „elegánsan átengedik” a teret a kormánynak, átköltöznek a Szabadság térre, majd vissza. A Tuareg vezette Ország Gyűlése Mozgalom nevet viselő zárt csoportnak majd ezer kedvelője van a közösségi oldalon összesen. Szeretnének jelentős befolyásra szert tenni, ezért minden a kormányt megbuktató tüntetésen, megmozduláson részt vesznek. Egy beszélgetés alkalmával Tuareg kijelentette, hogy a Kossuth tér az övék. Ott csak az ő tudtával, belegyezésével tüntethet bárki. Igen, ők valódi térfoglalók. Igyekeznek is arra, hogy ezt tudatosítsák. Be szeretnék szippantani a többi megmozdulás résztvevőit, hogy ezzel is bizonyítsák nagyságukat, erejüket.

Erről így tájékoztatta híveit: „Arra kell felkészülnünk, hogy ha csak parázs marad végül, annak a gyújtósa már nálunk legyen, ha legközelebb Orbánék újra magukra rántják a Népet, és ez legkésőbb februárban több mint valószínű, akkor már magunk állhassunk az élre, és mi tudni fogjuk, hogy kell a Tömeg erejét fölhasználni kritikus pillanatokban. Összegezve: most azt kell néznünk minden szerveződésnél, mi az, ami összeköt, és ez a minimálkonszenzus ennyi: Orbán takarodj. Más prioritás most nem fér bele, mert csökkenti a Tömeget.” Majd új nevet választott, az OGYM helyett. Így 2006 után újra vannak „Kossuth tériek”. Remélem a név nem nomen est omen!

Ha így el lehet foglalni, kisajátítani egy teret, akkor én is szeretnék egyet. Mozgalmam, ideológiám nincs, csak nyugalomra, békére vágyom. Azt hiszem, evvel nem vagyok egyedül. Jó lenne egy olyan tér, ami ezeket szolgálja! Megkeressük?  

Megjelent:

http://demokrata.info/velemenyoldal/1221-kozterek-es-a-terfoglalok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr416893777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barbie83 2014.11.14. 11:49:48

nem ezekkel az átmeneti területfoglalókkal van a baj, hanem a járdán kávézgatkkal és zabálókkal. az eszem eldombom, hogy lehet kiadni vendéglátósnak bérbe járdát? meg lki a faszom annyira igénytelen, hogy a járdán zabál?
süti beállítások módosítása