slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Szennyvíz kincsek

2013. március 23. 18:08 - sztorma(HCJD)

104_1947.jpg

Lehet, hogy az Ön telefonja, kulcsa, evőeszköze, vagy fogszabályozója, amit régen keres, köszöntötte ma a látogatókat a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep nyílt napján. Mi csodálkozva néztük a szennyvíz kincseit bemutató rögtönzött kiállítást. Hát igen, nem csak a szemétben, hanem a lefolyókban is hagyunk nyomokat véletlenül magunk után.

A Víz Világnapján több százan voltunk kíváncsiak arra, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik.

Bonyolult csatorna rendszereken át érkezik meg az olajjal, vegyi anyagokkal kevert piszkos víz a Meddőhányó úti tisztító telepre. A kőfogó és osztó medencében eltávolítják belőle a darabos szennyeződéseket. Innen a fedett előmechanikai tisztítóba kerül. Megszabadul a zsír, olaj rétegétől és a homoktól. Az így megtisztított víz első „hasznos” és szemet gyönyörködtető útja a nagy üvegházakhoz vezet. Igazi botanikus kert ez, virágzó orchideákkal. „Élőgépek” technológiájú rendszernek nevezik szaknyelven, lényege, hogy a szennyvíztisztító medencékre ültetett növényzet gyökérzete és mesterséges biotextil segítségével tisztíja az ideérkező vizet.  A tisztítási folyamat végén pedig egy ultraibolya fénnyel működő fertőtlenítő dolgozik, amely a már megtisztított vizet fertőtleníti az élő vízbe történő bevezetés előtt. Ez a technológia sokkal környezetkímélőbb és biztonságosabb a korábbi klórgázos megoldásnál.

Vezetőnk, Fejes Anita elmondta, hogy a dél-pesti telepre naponta, átlagban 50 ezer m3 szennyvíz érkezik. Ebből naponta 9500 m3 biogázt lehet előállítani, mely egy háztartás háromhavi elektromos energiaszükségletét fedezi. Az itt előállított biogáz működteti a létesítményt is.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep a legkisebb és legkorszerűbb létesítmény. Helyét 1952-ben jelölte ki az Országos tervhivatal. 1966 óta szeptembere óta működik üzemszerűen. Folyamatosan bővítik, korszerűsítik. Hazánkban itt állítottak elő először szennyvízből biogázt.

További képek a blog face book oldalán

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr265164444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása