slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

A törvény és értelmezői

2014. március 11. 17:58 - sztorma(HCJD)

dohány1.jpg

A 2012. januárja óta érvényes törvény pontosan beszabályozza a dohányos emberek egészségrontó tevékenységét. Morogtunk, lázadoztunk. Kiskapukat kerestünk. A végén legtöbbünk lenyelte a békát és alkalmazkodott.

Törvénytisztelő állampolgárként én is megszoktam, megtanultam a rendet. Aztán valami történt. Egyre többen tapasztaltuk, hogy a törvények nem mindenkire egyformán vonatkoznak. Járművezetők, közteresek vígan pöfékeltek ott, ahol nekünk mezei dohányosoknak tilos. Volt, aki szóvá tette, volt, aki a fejét csóválta csak. Nem szóltak azoknak sem, akik a tiltás ellenére cigiztek és cigiznek ma is a megállókban.

A múlt évben a házak hirdetőtábláin is kezdtek megjelengetni a tiltó feliratok. Egyre több lett belőlük. Volt ahol a tiltással egyet nem értők leszedték, összefirkálták, megjegyzéseket fűztek hozzá.

Márciustól már törvényileg meghatározott formában, 4 nyelven tiltották az épületen belüli dohányzást. A legtöbb kiragasztott „tábla” azonban nem felel meg a társasházi törvényben foglaltaknak.

A Társasházi Törvény 2012. január 1.-től hatályos változása, kimondja, hogy a zárt közös tulajdonokban tilos a dohányzás.

Sok olyan dohányost ismerek, aki a lakásban nem gyújt rá. Kimegy az erkélyre, az ajtó elé a gangra, vagy az udvarra. Akkor kérdem én, a körfolyosós, belső kertes, nyitott lépcsőházas épületekkel mi van? Ezek nem zárt területek. A túlbuzgó, a törvényt a sajátosan értelmező közös képviselő, vagy a haragos szomszéd rögtön rendőrét fog kiáltani?

El kellene gondolkodni mindenkinek. A törvény világosan leírja a tiltott helyeket. Csak olvasni, érteni kell megtanulni mindenkinek!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr165854510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dukeekud 2014.03.12. 09:42:59

"a körfolyosós, belső kertes, nyitott lépcsőházas épületekkel mi van? Ezek nem zárt területek."

Hat igen, egy zart lepcsohaz az egyertelmuen tiltott terulet.
Egy korfolyosos, belso kertes hely az mar valoban ket eselyes.
Mert bar nyitott, de eleg valoszinu, hogy a foldszinten elszivott cigi fustjenek nagyresze, az epuletben marad, es nem szellozik ki 4-5 emelet magasagaban. Ezert inkabb tiltsak az ilyen helyeken is.

♔bаtyu♔ 2014.03.12. 09:49:51

Nem csak tiltani kell, hanem folyamatosan emelni a cigi árát. Nálam is ez jött be. Na meg az, hogy ciki volt, hogy egy nagy csoportból már csak én dohányoztam. Láttam a lesajnáló pillantásokat, ahogy tekintettek rám, amikor mohón gyújtottam rá.

Ma már úgy néznek a dohányosra mint a véres rongyra, de ez is a helyes, hiszen káros szenvedély.

Akiket ismertem dohányosokat, több mint a fele leszokott. Nem gondoltam, hogy ezt el lehet érni.

Macropus Rufus 2014.03.12. 10:34:46

azért azt kikalkulálta már valaki, hogy ha a láncdohányosok 50%-a leteszi a cigit, akkor a többi usernek (dohányos+nem dohányos) mennyivel kell növelni az adóterheit? Félre ne értsétek, nem a dohányzás mellett vagyok, de ha a káros szenvedélyből származó bevételre is számít az állam, akkor ha az drasztikusan csökken az nagyon komoly szívást jelent a nemdohányzókra nézve.
Miért elsősorban rájuk? Azért mert ha egy láncdohányos leteszi a cigit, akkor neki havi szinten nagyon sok pénz fog megaradni. Azzal együtt is több fog neki maradni, hogy az adó terhet növelték a kieső cigi bevétele miatt.
Viszont egy nemdohányzónak nincs hírtelen több tízezer forint plusszban a cihában, nekik ez a helyez érezhető bevétel csökkenéssel fog járni.

bkkzol 2014.03.12. 10:37:53

A magyaroknak soha nem sikerul a mertekletesseg! Vagy fasisztabbak a fasisztaknal vagy kommunistabbak a kommunistaknal.
Ha bele is kenyszeritette az EU az orszagot a dohanyzas kriminalizalasaba mahol meg sincs az a baromsag, hogy "elso verig" birsagolunk. Csak a ... weboldalrol letoltott A4-es meretu piktogram az elfogadott. A vilagon x ezer piktogrammot megertenek, csak a magyar hivatal akarja ezt is szabvanyositani.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.12. 10:50:07

@bkkzol:
Olyan helyen még nem tiltották, ahol másokra tekintettel lévő dohányosok korábban rágyújtottak volna, a többiek számára a tiltás így jogos.

dukeekud 2014.03.12. 10:56:01

@bkkzol: Elege nyilvanvalo, hogy mellebeszelsz, mert te is tudod, hogy jo szokas szerint ezzel is trukoztek.
Kiraktak egy 1 mm-es feliratot, egy sotet sarokba egy ajto moge, es ehhez hasonlo megoldasokat alkalmaztak. Ezert kellett szabvanyositani.
Ezen kivul nem hinnem, barkinek is problemat okozna, egy a4-es lap kinyomtatasa.

dukeekud 2014.03.12. 11:07:44

@Macropus Rufus: " akkor a többi usernek (dohányos+nem dohányos) mennyivel kell növelni az adóterheit? "

Azert remelheto, es eleg valoszinu, hogy a csokkeno egeszsegugyi kiadasok, es a kiesett munkaorak csokkenese fedezi az elmaradt adobeveteleket.
Az meg amugy is elfogadhatatlan, hogy az orszag, az emberek egeszsegkarosodasabol gazdagodjon.

bkkzol 2014.03.12. 11:51:57

A leg elborultabb agyuak az antidohanyosok. Nagyon fasiszta modszereket alkalmaznak. Hivatalban, korhazban, kozintezmenyben, tomegkozlekedesben ne lehessen dohanyozni. De egy magan kocsmaban? Kiirom az ajtora, hogy dohanyzo hely es a felnott eldonti, hogy be megy vagy sem. Tugyjatok olyen ,mint a templom vagy sex shop. Akit nem erdekel nem megy oda.
Igen, a dohanyos tobbe kerul a tb-nek mint riziko reteg, de hamarabb elhalnak. Ennyivel meg kevesebbe kerulnek. Hmmm?!
Nem dohanyzok.

cyr45 2014.03.12. 15:49:35

@bkkzol:

én meg (sajnos) dohányzoM. De nem ezért értek egyet minden szavaddal, hanem ettől függetlenül!
süti beállítások módosítása