slapajblog

Gyülölöm a hazugságot. Vallom, hogy az őszinteség - még ha fáj is - az egyetlen járható út.

Tanulság és csalódás

2014. november 01. 15:45 - sztorma(HCJD)

 eleven1.jpg

Kicsit keserű szájízzel, csalódva távoztam a minap a Szabadságtérről, az „Eleven Emlékmű” beszélgetéséről. Rá kellett jönnöm, hogy a sajtó etika, sajtószabadság mást jelent az olvasóknak és mást azoknak, akik a szakmában dolgozva naponta szembesülnek vele.

Az olvasó, és a televízió néző véleményét azzal fejezi ki leggyakrabban, hogy nem olvas, néz számára hiteltelen újságot, csatornát. Ő így dönt a kérdésben, ezzel lezárja a témát. Tovább nem érdekli, hogy miért alakult mára ilyenné a helyzet. Elintézi azzal, hogy már megint „hazudtak”.  

Ezen az állásponton szerettek volna változtatni a szervezők, amikor meghívták a MUOSZ elnökét és a sajtó etika felett őrködő Etikai Bizottságának vezetőjét és tagjait. Tóth Károly, Kékesi Zsolt, Kövér Tamás, Dr. Szabady Csaba, Szunyogh Szabolcs és Barát Tamás mindent megtett, hogy megismertesse az etikus újságírást és megismerje az olvasók véleményét.

Hát… nem igazán sikerült. Nem ők hibáztak. Mi olvasók és jelenlévők hagytuk őket cserben. Ültünk és hallgattunk. Vita és párbeszéd alig alakult ki a két fél között. A jelenlévő, az újságírást is művelő hallgatóság leginkább az újságírók elbocsátását, a köz és kereskedelmi rádiók, televíziók színvonaltalanságát kérték számon. Egyikükből - másikukból a mellőzöttséget, a sértődöttséget véltem hallani. Röpködtek a régi nagy újságírók nevei, akik véleményük szerint az etikus sajtót képviselték. De hol van az utánuk következő nemzedék? Erről nem esett szó. Vajon miért?

Az a 26 ember – Barát Tamás megszámolta – aki végig hallgatta a beszélgetést, rezzenés arccal vette tudomásul, hogy az egyre szaporodó hírközlő portálok nem a legális úton közlik tartalmaikat, lopják mások cikkeit, képeit. Nem nagyon voltak kíváncsiak arra sem, hogy miért használják sok esetben az újságírót reklámírónak, miért a tulajdonos szabja meg, hogy milyen hír jelenhet meg egy-egy sajtóorgánumban? Miért van félnivalója az újságírónak?

Lehet, hogy bennem van a hiba! Parázs vitát, érveket, ellenérveket vártam. Helyette kaptam egy nagyon jó beszélgetést a vendégek részéről, kihagyott ziccereket a hallgatóságtól, beleszámítva magamat is. Tudósítani mentem oda és tanulni. A tudósítás kész, a tanulságot levontam, tanultam is sokat.

Az eredeti megjelenés helyei:

http://cco.hu/szakmai-hirek/media/933-tanulsag-es-csalodas

http://sajtoetika.cco.hu/2014/11/01/tanulsag-es-csalodas/

http://demokrata.info/14-sample-data-articles/1204-tanulsag-es-csalodas

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slapaj.blog.hu/api/trackback/id/tr806854359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása